Etusivu » Syöpä » Ulosteen veritestaus voi paljastaa piilevän suolistosyövän
Sponsoroitu

Juho Himberg 

toimitusjohtaja, Aidian Oy

Suolistosyöpä on maamme toiseksi yleisin syöpätauti ja siihen sairastuu vuosittain yli 3 600 ihmistä. Suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022. Suolisto-oireiden riskiarviointiin sekä suolistosyöpien seulonnan tueksi kehitetty Aidianin QuikRead go iFOBT -testi paljastaa ulosteen piilevän veren muutamassa minuutissa ja nopeuttaa jatkotutkimuksiin pääsyä.

Suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022. Seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita. Vähitellen seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuodesta 2031 alkaen.

Uusien suolistosyöpien määrä on hienoisessa kasvussa. Siihen vaikuttavat väestön ikääntyminen sekä oletettavasti myös länsimainen, rasva- ja lihapainotteinen ruokavalio. Suolistosyöpä todetaan yleensä eläkeiän jälkeen, mutta siihen voi sairastua myös alle 50-vuotiaana.

– Sairauden ennuste riippuu monesti toteamisen ajankohdasta. Ulosteen veritestaus auttaa lääkäreitä asettamaan potilaat jatkotutkimuksissa kiireellisyysjärjestykseen, Aidianin toimitusjohtaja Juho Himberg kertoo.

Suomessa kehitetty

Aidian, entinen Orion Diagnostica, on suomalainen diagnostiikka-alan yritys, jolla on lähes 50 vuoden kokemus luotettavien, nopeiden ja helppokäyttöisten diagnostisten testien kehittämisestä ja valmistamisesta perusterveydenhuollon tarpeisiin. Aidianin tunnetuin tuote
on QuikRead go -laite, mutta myös siinä käytettävät erilaiset pikatestit, esimerkiksi CRP-testi.

Espoossa sijaitsevan pääkonttorin lisäksi Aidianilla on paikallistoimistoja 12 eri maassa ympäri Eurooppaa. Kaikki Aidianin 300 työntekijää ovat sitoutuneet työskentelemään edelläkävijöinä tuotteiden kehittämisessä, jotka edistävät terveydenhuollon kehittymistä entistä paremmaksi.

Suolistosyöpien seulontaan kehitetty QuikRead go iFOBT on laajalti käytössä muun muassa Virossa ja Tšekeissä. Laitetta ja testimenetelmää on tutkittu kattavasti myös Englannissa ja Ruotsissa, joissa sitä on verrattu kolonoskopiaan sekä muihin laboratoriomenetelmiin.

– Tutkimustulosten perusteella QuikRead go iFOBT on erittäin luotettava menetelmä suolistosyöpien esiseulonnassa. Menetelmän ja laitteen suosiosta ja luottavuudesta kertoo sekin, että QuikRead go -laitteita on myyty jo kymmeniä tuhansia kappaleita ympäri maailmaa, Himberg jatkaa

Mielenrauha minuuteissa

QuikRead go -laitteita on käytössä myös tuhansilla yksityisillä ja julkisilla terveysasemilla, sairaaloissa sekä laboratorioissa ympäri Suomea. Ulosteen veritestiin pääsee lääkärin lähetteellä ja monissa yksityisissä laboratorioissa myös ilman lähetettä.

– Mielenrauhan saavuttaminen ei kestä kuin muutaman minuutin. Ulostenäyte otetaan kotona ja toimitetaan näytepaketin ohjeiden mukaisesti joko yksityiselle lääkäriasemalle tai julkiseen terveydenhuoltoon riippuen siitä, tehdäänkö testi yksityisellä vai julkisella sektorilla ja lähetteellä vai ilman. Tuloksen saa usein jo käynnin aikana, Himberg kertoo.

Ulosteen veritesti auttaa lääkäreitä suolistosyöpien seulonnassa ja paksusuolen tähystyksen eli kolonoskopian tutkimusjonojen priorisoinnissa.

– Kolonoskopia voi olla epämiellyttävä tutkimus, eivätkä lääkärit halua tehdä sitä turhaan. Toisaalta, jos ulostenäytteestä löydetään verta, tähystykseen on hyvä päästä nopeasti. Syöpä todetaan yleensä kolonoskopialla sekä tutkimuksen aikana otettavista kudosnäytteistä. QuikRead go iFOBT antaa kvantitatiivisen eli numeerisen tuloksen siitä, paljonko näytteessä on piilevää verta, mikä korreloi hyvin jatkotutkimusten tarpeeseen, Himberg selventää.

Apuna suolistosyövän seulonnoissa

Next article