Etusivu » Suun terveys » Suun hyvät bakteerit suojaavat meitä
Suun mikrobit

Suun hyvät bakteerit suojaavat meitä

suun bakteerit
suun bakteerit
Kuva: Unsplash

Terveessä suussa asustavat omat maitohappobakteerinsa, jotka toimivat elimistön suojamuurina huonoja bakteereita vastaan. Hyödylliset bakteerit syrjäyttävät ei-toivottuja bakteereja ja kiinnittyvät suun limakalvoille suojaksi.

1. Millaisia bakteereita suussa pitää olla?

Suun bakteerit ovat erilaisia kuin suolistossa. Sylki ja happi valikoivat suussa viihtyvät bakteerilajit, maitohappobakteereista Streptococcus salivarius on valtalaji suussa.

2. Vaikuttavatko suun bakteerit muualla kehossa?

Suuri osa elimistön tulehduksista on suussa ja niillä on osoitettu olevan yhteys sydän- ja verisuonitauteihin, diabeteksen puhkeamiseen ja jopa ylipainoon. Suu-nenä-nielu-korvat alueella toimivat samat bakteerit. S. salivarius -tuotteilla on julkaistu hyviä tuloksia lasten ja aikuisten nielutulehdusten ennaltaehkäisyssä. Ientulehdusta aiheuttavien bakteerien osuutta tutkitaan suolisto-ongelmissa.

3. Ehkäisevätkö bakteerit plakkia, ientulehduksia ja hiivaa?

Tutkimusten mukaan tietyt maitohappobakteerit vähentävät kariesriskiä, S. mutans-, ientulehdusbakteerien sekä hiivojen määrää merkitsevästi. Hiivojen kasvu on yleistä esimerkiksi astmalääkkeiden käytön seurauksena ja syöpähoitojen yhteydessä sekä kuivan suun aiheuttamana erityisesti vanhuksilla.

4. Vaikuttavatko antibiootit suun mikrobistoon?

Lääkehoidot, suuvedet ja ravinto vaikuttavat suun ja suoliston mikrobistoon. Antibioottikuurin jälkeen mikrobisto voi olla epänormaali kuukausia. Maitohappobakteerien käyttöä suositellaan vähintään kahden kuukauden ajan antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen.

5. Lapsilla on joskus aftoja, herpesrakkoja ja mustaa väriä hampaissa – onko niihin mitään apua?

Musta väri hampaissa on ei-toivottujen bakteerien tuottamaa mustaa pigmenttiä. Sekä pigmentin, aftojen ja herpeksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on saatu hyviä tuloksia S. salivarius -tuotteilla, koska ne parantavat limakalvon kuntoa ja vaikuttavat paikallisesti immuunivasteeseen.

6. Onko suun bakteerien käytöstä jotain haittaa?

Hyvät bakteerit kuuluvat suuhun ja ne ovat luonnon oma suoja terveydelle.

Kysymyksiin vastasi MMM, mikrobiologi Veli-Matti Mäkinen.

Next article