Etusivu » Näkö ja kuulo » Kyynelneste pitää näön tarkkana
Kuivat silmät

Kyynelneste pitää näön tarkkana

Silmien kuivuutta voi helpottaa myös erilaisilla silmätipoilla. Kuva: Getty Images

Päätetyöskentely, kännykän selaaminen ja kaikki lähelle katsominen vähentävät räpyttelyä, mikä on yksi syy silmien kuivumiseen. Näkö saattaa tuntua heikentyneen, vaikka kyse onkin silmien kuivumisesta. Kun kuivasilmäisyyden saa pois, ei välttämättä tarvitsekaan uusia silmälaseja.

– Sarveiskalvon päällä oleva kyynelneste on olennaista näkemiselle. Kun silmä on kuiva, kuva ei tarkennu yhtä hyvin kuin silmän ollessa kostea, optometristi Pekka Palmu Silmäoptikoilta kertoo.

Kuivasilmäisyys johtuu monilla siitä, että Meibomin rauhaset ovat tukossa.

– Meibomin rauhasten erittämä öljy sekoittuu kyynelnesteeseen ja estää sitä haihtumasta. Silmiä kannattaa pestä vähintään viikoittain ja pyyhkiä rauhaset puhtaaksi. Kun kökkäreet irtoavat, kyynelnesteen laatu paranee, Palmu sanoo.

Entä jos kyyneleitä on liian vähän, voiko kyynelnesteen määrää lisätä?

– Ainoa mikä auttaa, on tavallisen veden juominen. Muut nesteet eivät nimittäin vaikuta kuten vesi, esimerkiksi muodikkaat suolavedet voivat kuivattaa silmiä. Vesi vanhin voitehista, Palmu muistuttaa.

Silmien kuivuutta voi helpottaa myös erilaisilla silmätipoilla. Päivisin voi käyttää ohuempia ja öisin geelimäisiä, jotka kosteuttavat pidempään.

– Kannattaa valita säilöntäaineeton, fosfaatiton ja silmien suolatasapainoa parantava silmätippa. Tällainen tippa auttaa silmää voimaan hyvin eikä tuotteelle allergisoidu, Palmu toteaa.

Rentouta silmien tarkentajalihaksia 20-20-20 –säännön avulla

Yksi iso ongelma näkemisen kannalta on se, että silmiä ei räpytetä kunnolla kiinni. Alaluomi voi jäädä auki rakenteellisista syistä, mutta suurimmalla osalla kuivumista edistää liiallinen ruutujen katsominen väärässä kulmassa.

– Jos näyttö on kovin ylhäällä, silmät ovat pitkiä aikoja vieraasti auki. Isompi pinta-ala tehostaa haihtumista. Ruudun yläreunan on hyvä olla 10 senttiä silmienkorkeuden alapuolella, jolloin katsoo alaspäin, Palmu vinkkaa.

Ruutujen katselua kannattaa myös tauottaa, koska silmien hyvinvointi auttaa keskittymään. Räpyttely tekeekin hyvää kaikille iästä riippumatta.

– Amerikassa ohjeistetaan näin: kun olet katsonut ruutua 20 minuuttia, siirrä katse kuuden metrin (20 jalan) päähän 20 sekunnin ajaksi. Kun silmien tarkentajalihakset rentoutuvat, lähelle katsominen on mukavampaa, Palmu kertoo.

Häiritseekö kuivasilmäisyys arkeasi?

Vaivaan on helppo ratkaisu

Next article