Etusivu » Näkö ja kuulo » Automaatio lisää taittovirheleikkausten turvallisuutta
Likinäköisyys

Automaatio lisää taittovirheleikkausten turvallisuutta

Kuva: Getty Images

Viime vuosikymmeninä ja erityisesti 2000-luvulla näön kirurginen korjaaminen on kehittynyt valtavasti. Leikkauksissa hyödynnetään viimeisimpiä teknisiä innovaatioita ja eri vaiheet ovat pitkälle automatisoituja. Taittovirheleikkaus onkin ammattilaisen tekemänä erittäin turvallinen.

Sarveiskalvo eli silmän uloin osa ja sen alla oleva linssi eli mykiö taittavat silmään tulevaa valoa. Taittovirheessä valo ei taitu niiden takana sijaitsevalle verkkokalvolle oikein, ja sinne muodostuva kuva jää epätarkaksi. Silmän taittovoimasta suurin osa sijaitsee sarveiskalvolla, ja siksi taittovoimaa voidaan muuttaa sarveiskalvon kirurgisella muotoilulla.

Taittovirheet aiheuttavat näön heikkenemistä, jonka oireita voi olla päänsärky, silmien väsyminen, valonarkuus tai kirvely. Taittovirhe diagnosoidaan joko silmälääkärillä tai optikolla.

Silmäkirurgi, dosentti Juhani Pietilä aloitti taittovirhetekniset toimenpiteet ensimmäisenä Suomessa jo vuonna 1991. Hän on yksi merkittävimmistä alan uranuurtajista, myös kansainvälisesti.

– Tällä hetkellä yleisin leikkaustekniikka on FemtoLasik. Vuonna 2007 markkinoille tullut femtosekuntilaser nosti turvallisuuden aivan uudelle tasolle, koska läppää ei enää tarvitse tehdä mekaanisella höylällä, Pietilä kertoo.

FemtoLasik-leikkauksessa silmän sarveiskalvolle lähetetään lyhytkestoisia laserpulsseja miljoonia kertoja sekunnissa. Kun laserpulsseja lähetetään millimetrin tuhannesosien tarkkuudella, muodostuu sarveiskalvoon täsmällisesti halutun mukainen läppä.

SMILE-leikkaus edustaa uusinta lasertekniikkaa, jossa silmä laseroidaan suoraan sarveiskalvon pinnan alle. Tällöin ei muodosteta läppää, vaan taittovirhe korjataan laserilla tehdystä pienestä aukosta sarveiskalvon ulkopinnan säilyessä lähes koskemattomana.

– Silmän sarveiskalvon pinta ja pintahermot säilyvät lähes ehjinä, mikä vähentää silmien kuivumista ja nopeuttaa toipumista. Leikkaus soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kamppailulajeja harrastaville, sillä mahdolliset silmään tulevat iskut eivät saa läppää sijoiltaan. Molemmissa tekniikoissa on puolensa, ja esitutkimuksen yhteydessä päätetään potilaalle paras vaihtoehto.

Uusin leikkaussalitekniikka on todellista high-teciä. Leikkauksen eri vaiheet on automatisoitu siten, että laite ohjaa ja varmistaa jokaisen yksityiskohdan. Potilaan tulee ainoastaan noudattaa yksinkertaisia ohjeita, kuten pitää pää tietyssä asennossa ja keskittää katse yhteen pisteeseen. Kahden silmän leikkaus on ohi noin kymmenessä minuutissa.

Lue miten entinen rillipää, rap-artisti Brädi, sai haukan katseen silmien laserleikkauksella.

LASIK = Laser Assisted In Situ Keratomileusis
SMILE = Small Incision Lenticule Extraction

Next article