Etusivu » Liikunta ja ravinto » Liiku itsesi terveemmäksi
Liikunta

Liiku itsesi terveemmäksi

Lihaskuntoa ja liikehallintaa suositukset kehottavat kohentamaan vähintään kahdesti viikossa. Kuva: Unsplash

Liikunnalla on valtavan positiivisia vaikutuksia terveyteen, mutta puhtaasti kaloreiden kulutuksen kannalta sen rooli on pieni. Tavoitepainon ylläpitämisessä liikunnasta on sen sijaan huomattavasti apua.

Terveyden kannalta parasta on liikkua mahdollisimman monipuolisesti ja mieluiten joka päivä. Työmatkapyöräilyt ja kävelyt ovat liikuntaa siinä missä muukin. Se, kuinka paljon kenenkin tulee liikkua viikossa tai päivässä, riippuu täysin ihmisestä.

Mikään ei estä perustervettä ihmistä hikoilemasta mailan varressa, punttisalilla tai lenkkipolulla vaikka joka päivä. Reilusti ylipainoiselle tai kroonisesti sairaalle muutama lyhyt liikuntakerta viikossa voi olla aivan riittävästi. UKK-Instituutin terveysliikuntasuositusten mukaisesti aikuisen, perusterveen ihmisen tulisi liikkua kestävyyskuntoa parantavasti vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa suositukset kehottavat kohentamaan vähintään kahdesti viikossa.

Treenaa lihaskuntoa

Pehmeät perusliikuntalajit, kuten uinti, pyöräily, kävely ja hiihto, sopivat lähes kaikille. Tärkeintä on kuitenkin löytää sellainen laji, jonka pariin on mukava palata kerta toisensa jälkeen.

Jos aikaa on rajoitetusti, harjoita lihaskuntoa. Lihaskuntoharjoittelua sisältävissä interventiotutkimuksissa harjoittelun on todettu parantavan sokeriaineenvaihduntaa ja vaikuttavan terveydelle edullisesti muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistöön sekä tuki- ja liikuntaelimistöön.

Liikkeelle voi lähteä oman kehon painolla ja muutamilla oikein tehdyillä täsmäliikkeillä. Jos lihaskuntoharjoittelu on vierasta, kysy neuvoja esimerkiksi lähimmältä kuntosaliltasi.

Muista myös levätä

Vanhan sanonnan mukaisesti kunto kohoaa levossa. Muista myös huoltaa kehoasi. Pidä lepopäiviä, venyttele, rentoudu, syö monipuolisesti ja nuku riittävästi. Unentarve on yksilöllistä ja se vaihtelee ihmisestä riippuen seitsemän ja yhdeksän tunnin välillä.

Vitamiinivalmisteista suomalaisille välttämätön on vain D-vitamiini. Kaiken muun saa ruokailemalla monipuolisesti. Naisten on hyvä huolehtia myös riittävästä kalsiumin saannista. Raskaus ja imetys sekä vaihdevuosien kiihtynyt luukato lisäävät naisten kalsiumin tarvetta miehiin verrattuna. Jos kalsiumin saanti ruokavaliosta on niukkaa, kalsiumvalmisteen käyttö voi olla tarpeen.

Monet kovaa ja säännöllisesti harjoittelevat käyttävät palautusjuomia sekä muita urheilulisäravinteita. Valmis palautusjuoma voi olla helppo tapa säädellä nälkää ja saada nopeasti energiaa. Muista urheilulisäravinteista ei ole tavalliselle kuntoilijalle haittaa, mutta ei välttämättä hyötyäkään.

On tärkeää muistaa, että mikään jauhe tai pilleri ei korvaa monipuolista ja terveellistä ruokailua.

Kirjoittaja on Tanja Komulainen lääketieteen lisensiaatti Tampereen Urheilulääkäriasemalta.

Next article