Etusivu » Kultaiset vuodet » Näin voit lahjoittaa vastuullisesti
Kultaiset vuodet

Näin voit lahjoittaa vastuullisesti

vastuullinen-lahjoitus
vastuullinen-lahjoitus

Järjestöissä kaivataan nyt rahalahjoituksia, sillä koronavirusepidemian myötä moni perinteinen varainhankintatapa ei ole mahdollista.

Monelle pienelle toimijalle elintärkeät tulot, joita järjestöt tavallisesti saavat esimerkiksi myyjäisistä, jäävät pandemian vuoksi saamatta. Lisäksi järjestöissä tehtävä auttaminen erilaisin vapaaehtoistyön keinoin ei ole mahdollista.

– Nyt on hyvä aika tukea järjestöjä rahalahjoituksin, sanoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Vastuullinen Lahjoittaminen ry on 16 vuotta sitten perustettu järjestö, jonka jäsenet saavat toimintaansa tukea lahjoituksista. Jäseniä on yli 70. Ne edustavat yli miljoonaa suomalaista lahjoittajaa ja tukijaa.

Usein ihmiset lahjoittavat siihen kohteeseen, jonka he kokevat henkilökohtaisesti tärkeäksi.

– Suomessa lahjoitetaan eniten sairauksien hoidon kehittämiseen sekä lasten, nuorten ja vanhusten hyväksi tehtävään työhön, Tornikoski sanoo.

Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n tekemän tutkimuksen mukaan kansainvälisissä lahjoituskohteissa suomalaisia kiinnostaa myös eniten lasten ja nuorten auttaminen sekä kummitoiminta. Ympäristön ja eläinten suojelusta on innostunut noin joka viides suomalainen.

Minne lahjoituksesi menee?

Varainhankinta on hyvin monimuotoista yritysyhteistyöstä järjestöjen palvelumyyntiin. Tavallinen yksityisen ihmisen tukimuoto on olla jäsenenä jossakin yhdistyksessä. Myös kuukausilahjoittaminen on lisääntynyt.

– Kuukausilahjoittaja saa tyypillisesti uutiskirjeitse tai muulla vastaavalla tavalla tietoa siitä, mihin hänen lahjoittamiaan varoja käytetään, Tornikoski sanoo.

Hyvä järjestö kertoo, jos lahjoituksella suunniteltua avustusta tai toimintaa ei jostain syystä voitu toteuttaa.

Tornikoski huomauttaa, että lain mukaan Suomessa jokaisella rahankeruuta tekevällä toimijalla pitää olla siihen lupa. Pienkeräyksien järjestämistä varten riittää ilmoitus poliisilaitokselle. Rahalahjoituksen kerääjällä pitäisi olla näyttää lupanumero, jos lahjoittaja sitä kysyy.

Jos haluaa varmistua varainkerääjän vastuullisuudesta, kannattaa kiinnittää huomiota, miten selkeästi lahjoitusta pyytävä tuo esiin sen, mitä lahjoituksella tehdään ja miten lupaus lunastetaan.

– Hyvä järjestö kertoo lisäksi, jos lahjoituksella suunniteltua avustusta tai toimintaa ei jostain syystä voitu toteuttaa.

Koronavirusepidemian myötä järjestöjen kadulla tekemä face to face -varainhankinta on vähentynyt tai loppunut kokonaan. Useat järjestöt ovat siirtäneet varainhankintansa nettiin.

– Lahjoitusten antaminen onnistuu monesti esimerkiksi tekstiviestillä, Tornikoski lisää.

Next article