Etusivu » Kultaiset vuodet » Ikäihmisten suun terveydenhoito on tärkeää
Sponsoroitu

Riitta Saarela

johtava ylihoitaja, Helsingin kaupunki

Tuuli Samola

terveydenedistämisen asiantuntija, Helsingin kaupunki

Hampaiden reikiintyminen ja iensairaudet voivat yleistyä iän myötä. Ikäihmiset tarvitsevat omaisten tai hoitohenkilökunnan apua ja tukea suun hoitoon, jos he eivät pysty huolehtimaan siitä itse.

Erilaisten suun ongelmien kasautuminen huonontaa tutkimusten mukaan ikäihmisten ravitsemustilaa.

– Se voi johtaa vireystilan huononemiseen, toimintakyvyn laskuun ja elämänlaadun heikkenemiseen, sanoo Helsingin kaupungin johtava ylihoitaja Riitta Saarela.

Ja muutokset yleisterveydentilassa ja sairauksiin liittyvät lääkitykset voivat aiheuttaa suussa muutoksia.

Suun tulehdukset saattavat vaikuttaa monien yleissairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen sekä reuman kehittymiseen. Ne voivat aiheuttaa uhkan perusterveydelle, jos elimistön yleinen vastustuskyky on heikentynyt.

– Suusairaudet ovat useimmiten sairauksia, jotka etenevät huomaamattomasti ja aiheuttavat oireita vasta myöhäisessä vaiheessa, sanoo Tuuli Samola, terveydenedistämisen asiantuntija Helsingin kaupungilta.

Neuvoja ikääntyneiden hampaiden hoitoon

Yleisimmin ikäihmisten suun terveyteen vaikuttavat terveysongelmat ovat liikuntaelimistön toimintarajoitteet ja muistisairaudet.

Ikäihmiset tarvitsevat apua ja tukea suun itsehoitoon, jos he eivät pysty itse huolehtimaan siitä. Omaisten tai kotihoidon tai palveluasumisen hoitohenkilökunnan tulisi silloin huolehtia heidän päivittäisestä suuhygieniastaan.

– Suun hoidon suunnitelman tulisi olla osa palvelujen piirissä olevan ikäihmisen hoito- ja palvelusuunnitelmaa uuden laatusuosituksen mukaisesti, Saarela toteaa.

Hampaat pitäisi puhdistaa fluoritahnalla kahdesti päivässä ja hammasvälit päivittäin. Myös hammasproteesit pitää puhdistaa joka päivä.

Sokerisia ja happamia juomia sekä ruokia tulisi välttää. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruoka-ajat tukevat myös suun terveyttä.

Ikääntyneillä on mahdollisesti käytössä useita lääkkeitä ja tietyt lääkkeet kuivattavat suuta, mikä lisää hampaiden reikiintymisriskiä. Kuivan suun hoitoon suositellaan riittävästi nesteitä, joista vesi on hammasystävällisin.

– Kuivan suun hoidossa voidaan käyttää apteekeista saatavia kuivan suun hoitoon tarkoitettuja tuotteita ja imeskeltäviä ksylitolipastilleja.

Yönaikaista suun kuivumista voi helpottaa sivelemällä ruokaöljyä suun limakalvoille.

Lisää tietoa suun hoidosta ja ylläpitämisestä ikäihmisille ja omaisille löytyy Stadin seniori-infon -verkkosivulta ja Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon YouTube-kanavalta.

Suun terveydenhuollon palvelut ikääntyneiden käytettävissä

Hoidon tarpeen arvion perusteella asiakas saa ajan hammaslääkärille tai suuhygienistille. Kiireelliseen hammashoitoon pääsee nopeasti, yleensä jo samana päivänä.

– Meillä on ikäihmisten hammashoitoon perehtyneitä erityisosaajatiimejä, jos hoidossa sellaista tarvitaan, Samola lisää.

Helsingin kaupunki vie liikkuvalla suunhoitoyksiköllä eli Liisu-autolla palveluja esimerkiksi laitoksiin ja asumispalveluyksiköihin, koska kaikki ikääntyneet eivät pääse hammashoitolaan hoitoa tarvitessaan.

Lisäksi Helsingin kaupungin suun terveydenhuolto kouluttaa aktiivisesti ikäihmisten parissa työskentelevää henkilökuntaa suun terveydestä ja kehittää palveluita esimerkiksi kotihoidon ja Seniorikeskusten kanssa.

– Kotihoidon asiakkaita ja palveluasumisyksiköiden asukkaita ohjataan aktiivisesti suun terveyspalveluiden piiriin, jos edellisestä hammashoitokäynnistä on aikaa, Samola sanoo.

Muut ammattilaiset voivat ottaa yhteyttä suun hoidon ammattilaisiin erilaisissa  kysymyksissä.

– Jaamme aktiivisesti osaamista puolin ja toisin ikäihmisten parhaaksi.

Lue lisää tarjoamistamme suun terveydenhoidon palveluista >>

Next article