Etusivu » Hengityselimet » Huh, miten pölisee! 3 kysymystä ja vastausta katupölystä
Katu- ja siitepöly

Huh, miten pölisee! 3 kysymystä ja vastausta katupölystä

katupoly
katupoly
Kuva: Gettyimages

Katupöly aiheuttaa monenlaisia oireita, mutta siltä voi myös suojautua.

Mitä katupöly on?

Suuri osa katupölystä on hengitettäviä hiukkasia, joiden halkaisija on alle 10 mikrometriä. Katupöly on hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitusmateriaalia, jossa on myös auton renkaiden, kytkimen ja jarrujen kulumisesta syntyviä materiaaleja, hienoksi jauhautuneita kasvinjäänteitä ja siitepölyä sekä maaperän bakteeritoksiineja.

Kevään katupölykaudelle ajoittuu lepän ja koivun siitepölykausi, joka voi pahentaa allergista nuhaa tai astmaa sairastavien oireilua.

Miten katupöly vaikuttaa ihmisten terveyteen?

Katupölyn suuremmat hiukkaset kulkeutuvat ylähengitysteihin sekä henkitorveen ja keuhkoputkiin. Pienhiukkaset taas kulkeutuvat keuhkojen ääreisosiin, jossa ne voivat tulehdusmekanismien kautta pahentaa hengityssairauksien lisäksi sydän- ja verisuonisairauksia.

Yleisimmin katupölystä aiheutuu silmien, nenän ja kurkun ärsytysoireita sekä ylähengitysteiden ja keuhkoputken bakteeritulehduksia. Terveetkin henkilöt kokevat katupölyn epämiellyttävänä, ja katupöly saattaa rajoittaa liikunnan harrastamista. Korkeat lyhytaikaiset hiukkaspitoisuudet voivat heikentää katupölylle herkkien astmaa ja keuhkoahtaumaa sairastavien keuhkojen toimintaa.

Miten katupölyltä voi suojautua?

Lievemmät oireet, kuten yskä ja hengenahdistus lievittyvät lääkesuihkeilla. Pölyisenä aikana kannattaa mahdollisuuksien mukaan myös välttää ulkoilua sekä ikkunatuuletusta ja pyykkien kuivattamista ulkona.

Katupölystä oireita saavan, liikenneympäristössä asuvan henkilön kannattaa asennuttaa asuntonsa tuloilmaventtiileihin suodattimet, jos asunnossa ei ole täysin koneellista suodatetun ilman vaihtoa. Yleiskunnoltaan normaali henkilö voi käyttää myös pölyäviin töihin suositeltua P2-luokan hengityssuojainta.

Artikkeliin haastateltiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Raimo Salosta.

Next article