Etusivu » Allergia ja astma » Höyryhengityslaite auttaa hengittämään paremmin ja tehokkaammin
Astma

Höyryhengityslaite auttaa hengittämään paremmin ja tehokkaammin

Höyryhengityslaite
Höyryhengityslaite
Kuva: Getty Images

Suomessa astman diagnostiikka on hyvällä tasolla. Astma voidaan todeta jo lievässä vaiheessa. Kun hoito aloitetaan varhain, astma ei pääse kehittymään pahaksi.

Ensimmäisiä astmaoireita ovat usein pitkäaikainen kuiva yskä, joka tyypillisesti pahenee aamuyöllä keuhkoputkien supistuessa sekä kylmän ilman hengittämiseen tai rasitukseen liittyvä hengityksen vinkuna ja hengenahdistus.

Keuhkoputkia ahtauttavissa, obstruktiivisissa sairauksissa, kuten astmassa, keuhkoahtaumataudissa ja keuhkolaajentumassa hengityslihaksia voidaan vahvistaa ja keuhkojen toimintaa helpottaa keuhkopotilaiden hoitovälineellä, höyryhengityslaitteella.

– Siinä hengitetään kosteutettua ilmanpainetta vastaan sisään- ja uloshengityksen aikana, jolloin ahtautuneissa hengitysteissä tapahtuu laajentumista. Samalla laitteen tuottama höyry parantaa keuhkoputkien limakalvon toimintaa ja vähentää sitkeän liman määrää. Sisään- ja uloshengityslihaksia harjoittamalla keuhkojen tuuletus pääsee jakautumaan tasaisemmin ja myös keuhkojen syvemmät osat tuulettuvat paremmin. Hapenotto keuhkoissa parantuu, kertoo emeritusprofessori Anssi Sovijärvi.

Laitteen käytöstä saa apua kaikissa hengitysteiden sairauksissa, mutta erityisesti se auttaa astmassa ja keuhkoahtaumataudissa. Vaikka lievä astma voidaan hoitaa oireettomaan kuntoon pelkillä lääkkeillä, hengitysharjoittelulla voi olla astmakohtauksia estävää vaikutusta.

– Astman esiasteen toteamisessa uloshengitysilman typpioksidimittaus on hyvä menetelmä. Jos typpioksidipitoisuus uloshengitysilmassa on kohonnut merkkinä keuhkoputkiston allergisesta tulehduksesta, ja henkilöllä on oireita, kuten yskää, mutta keuhkojen toimintakokeissa ei ole vielä merkkejä keuhkoputkien supistumisesta, astmaa ei pääse kehittymään, jos keuhkoputkien tulehduksen hoito aloitetaan heti, muistuttaa Sovijärvi.

Höyryhengityslaitteen voi hankkia vapaasti. Omaan tilanteeseen sopivat käyttöohjeet voi saada astmaan perehtyneeltä lääkäriltä, hoitajalta tai fysioterapeutilta.

Lue myös: Suolahengityshoito on astmaatikoille kokeilemisen arvoinen hoito

Next article