Etusivu » Harvinaiset sairaudet » HAE-tautia sairastava Marie Rintamäki: Hyvä lääkäri on läsnä ja helposti tavoitettavissa
HAE-tauti

HAE-tautia sairastava Marie Rintamäki: Hyvä lääkäri on läsnä ja helposti tavoitettavissa

Rintamäen mukaan hyvä lääkäri kuuntelee, ymmärtää ja pyrkii löytämään potilaalleen parhaan mahdollisen hoitovaihtoehdon. Kuva: Oma arkisto

Marie Rintamäen HAE-tauti diagnosoitiin vuonna 2013. Hän kokee olevansa etuoikeutettu saatuaan lääkärikseen aidosti välittävän asiantuntijan.

– Heti ensi tapaamisesta lähtien oli selvää, että Jaakko Antonen on enemmän kuin tavanomainen lääkäri. Hän oli erittäin ystävällinen ja osasi katsoa elämääni kokonaisuutena. Koen, että hänellä on minulle aidosti aikaa ja että hän todellakin välittää siitä, miten pärjään sairauteni kanssa.

– Jos olemme vaihtaneet tai muuttaneet lääkitystä, hän on saattanut esimerkiksi soittaa perään ja kysyä, miten menee, vaikka meillä ei ole ollut sovittua puhelinaikaa, 36-vuotias Rintamäki kertoo.

Oma lääkärini on todellinen kultakimpale.

Jopa HAE-taudin pahenemisvaiheiden ja äkillisten turvotuskohtausten aikana Rintamäki kokee olleensa turvassa.

– Pahan kohtauksen jälkeen olen saanut omaan lääkäriini nopeasti yhteyden. Joskus hän soittanut jo ennen kuin olen ehtinyt itse ottaa häneen yhteyttä, Rintamäki kuvailee.

Rinnalla kulkija

Rintamäen oireita tutkittiin kahden vuoden ajan, kunnes niiden aiheuttajaksi paljastui HAE-tauti. Oireita helpottavan estolääkityksen löytäminen vei hänen kohdallaan lähes 5 vuotta. Sen myötä kohtauksia tulee aiempaa harvemmin ja ne ovat lievempiä.

Rintamäki kokee hyvän lääkärin läsnä olevaksi rinnalla kulkijaksi, joka luottaa ihmisen omaan harkintakykyyn, mutta tekee selväksi, että on tarpeen tullen tavoitettavissa.

– Minulla on ollut koko sairauteni ajan tunne, että minusta pidetään huolta. Minun ei ole tarvinnut miettiä, miten saan yhteyden lääkäriin ja kauanko joudun hänen vastaustaan odottamaan. Kun lääkäri on läsnä oleva ja helposti tavoitettavissa, se helpottaa omaa elämänhallintaa, sairauden hoitoa ja lisää psyykkistä hyvinvointia.

Rintamäen mukaan hyvä lääkäri kuuntelee, ymmärtää ja pyrkii löytämään potilaalleen parhaan mahdollisen hoitovaihtoehdon.

– Oma lääkärini on todellinen kultakimpale. HAE:n vertaistukiryhmästä tiedän, että kaikilla asiat eivät ole yhtä hyvin, hän harmittelee.

Next article