Etusivu » Allergia ja Astma » Aiheuttavatko kodin asumisolosuhteet huolta? – Hae ARAn korjausavustusta
Sponsoroitu

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää korjausavustusta remontteihin, joilla yli 65-vuotiaiden ja vammaisten kodeista tehdään esteettömämpiä.

– Remontin pitää kohdistua hakijan omistamaan asuntoon tai kotiin, johon hakijalla on pitkäaikainen korjaus- ja kunnossapitovastuu, ylitarkastaja Suvi Apell kertoo.

Korjauksia voivat olla esimerkiksi oviaukkojen leventäminen, korkeiden kynnysten poistaminen, tuolihissin asentaminen tai turvalieden hankinta.

– Omakotitaloissa, joissa peseytymistila on kellarissa, saa avustuksella rakennettua kylpyhuoneen asuinkerrokseen. Voimme myöntää tukea myös lämmitysjärjestelmän vaihdokseen, jos klapien kantaminen käy liian raskaaksi ja haluaa tilalle vaikka maalämmön, Apell esittelee.

Älä aloita remonttia ilman avustuspäätöstä tai aloituslupaa

ARA tarkistaa hakijoiden tulot ja varallisuuden, koska avustus on tarkoitettu vähävaraisille. Vähäisenä varallisuutena pidetään kahdelta ensimmäiseltä kotitalouden jäseneltä noin 20 000 euroa henkilöä kohti ja seuraavilta noin 10 000 euroa henkilöltä.

– Korjattavaa kotia ei lasketa mukaan varallisuuteen, mutta esimerkiksi osakkeet ja kesämökki lasketaan. Varallisuuden arvosta vähennetään korjauskulut, Apell sanoo.

Jos remontti on kiireellinen ja se täytyy aloittaa ennen avustuspäätöstä, ARA:sta voi hakea aloitusluvan. Muutoin kannattaa odottaa avustuspäätöstä ja aloittaa korjaukset vasta sen tultua.

– Avustusta ei myönnetä takautuvasti ja korjauskulut pitää maksaa ensin itse. Toteutuneista kustannuksista ARA maksaa takaisin yleensä puolet, joskus jopa 70 prosenttia, Apell kertoo.

Voisitko sinä saada korjausavustusta?

Soita numeroon 029 525 0818, jossa avustuskäsittelijämme vastaavat kysymyksiisi tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9–11 ja 12–15.

Jos et halua hakea avustusta verkossa, saat tilattua paperisen hakulomakkeen puhelinpalvelusta.

Ilmaista korjausneuvontaa saa Vanhustyön keskusliitosta, numerosta 09 350 860 13 arkisin klo 9–15.

Taloyhtiötkin voivat hakea ARA:sta hissi- ja esteettömyysavustusta osakkaiden kotona asumisen tukemiseen.

Kiinnostuitko korjausavustuksesta?

Next article