Tärkeimmät toiminnalliset häiriöt liittyvät mahalaukun haponerityksen säätelyyn. Terveessä mahassa mahahappo eli suolahappo auttaa ruoansulatuksessa ja suojaa suolistoa haitallisia mikrobeja vastaan.

– Liiallinen haponeritys aiheuttaa usein närästysoireita, jotka pahimmillaan vaativat jatkuvaa lääkitystä. Terveyden kannalta merkityksellisempää on kuitenkin tilanne, jossa maha on hapoton, kertoo Biohit Oy:n lääketieteellinen johtaja, professori Kari Syrjänen.

”Suomessa tehdään reilut 27 000 maha-laukun tähystystä vuodessa, joista 80% osoittautuu tarpeettomaksi.”

– Helikobakteeri tai autoimmuunitauti voivat aiheuttaa mahalaukun limakalvon surkastumista, mikä johtaa hapottomaan mahaan ja lisää mahasyöpäriskiä. Limakalvon surkastuminen lisääntyy jyrkästi iän myötä, ja yli 70-vuotiailla sitä tavataan jo yli 10 prosentilla, hän kertoo.

Biohit Oy:n kehittämien GastroPanel & ColonView-FIT testien käyttäminen yhdessä kaikkien ylävatsavaivoista kärsivien potilaiden diagnostisina testeinä auttaa ja nopeuttaa diagnoosin saamista, lisää potilasturvallisuutta ja säästää tutkimus- ja hoitokustannuksia.

Jos GastroPanel -testissä  löytyy mahan limakalvon surkastuma, on tähystys välttämätön.

 

ColonView –testillä seulotaan piilevää suolistoverenvuotoa

Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä. Suolistosyöpä ja sen esiasteet ovat pitkään oireettomia, mutta ne aiheuttavat suolistoon verenvuotoa, joka  voidaan tunnistaa Biohit Oy:n kehittämillä ColonView-testillä. ColonView-testi tehdään ulostenäytteestä, ja sen  avulla suoliston piilevä verenvuoto voidaan löytää ja ohjata potilas paksusuolen tähystykseen ja tarvittaessa hoitoon.  ColonView –testi otetaan kotona ulostenäytteestä ja toimitetaan laboratorioon analysoitavaksi.

– Piilevä verenvuoto on oireeton ja niin vähäistä, että silmällä sitä ei  havaita. Siksi tutkimuksiin ei osata hakeutua ja kasvain  saattaa huomaamatta kehittyä hyvälaatuisesta  syövän esiasteeksi. Oireita antavana syöpä on yleensä kehittynyt jo pitkälle, Syrjänen huomauttaa.

Syrjänen harmittelee, että suolistosyövän seulontamahdollisuutta tämän testien avulla ei vielä osata riittävästi hyödyntää.  Suomessa tehtiin 10 vuotta kestänyt suolistosyövän seulontakokeilu, jonka antamien kokemusten perustella viranomaiset parhaillaan arvioivat otetaanko suolistosyövän seulonta kansalliseen seulontaohjelmaan.

 

Mahalaukun terveys selviää GastroPanel-testillä

Biohitin GastroPanel-testi mittaa mahalaukun toimintaa ja rakennetta. GastroPanel-testi otetaan laboratoriossa verinäytteestä, josta tutkitaan neljää erilaista, mahalaukun tietyistä soluista vereen erittyvää biomerkkiainetta. Testiä varten kehitetyllä tietokoneohjelmalla analysoidaan se, kuinka ne ovat tasapainossa  keskenään. Ohjelma antaa kirjallisen raportin, josta lääkäri näkee potilaan mahalaukun tilan ja osaa suunnitella jatkotutkimuksiin ohjaamisen.

Sen sijaan, että ylävatsavaivoista kärsivät potilaat ohjataan heti tähystykseen, on Syrjäsen mukaan järkevämpää tehdä ensin GastroPanel-seulontatesti ja sen mukaan päättää jatkotutkimuksista.
GastroPanel-testiä hyödyntämällä voidaan saavuttaa myös kustannussäästöä, kun tähystykset tehdään vain henkilöille, joille ne ovat testitulosten mukaan aiheellisia.

– Suomessa tehdään reilut 27 000 mahalaukun tähystystä vuodessa, joista 80% osoittautuu tarpeettomaksi. Rajallinen tähystyskapasiteetti ei riitä siihen, että jokainen ylävatsaoireita valittava  tähystetään. Ja onhan potilaallekin huomattavasti miellyttävämpää, kun mahalaukun tähystystä ei tehdä turhaan, huomauttaa Syrjänen.