Mikä merkitys suolistomikrobistolla on terveyteen?

Vielä 1990-luvulla kukaan ei arvannut kuinka suuri merkitys tasapainoisella mikrobistolla on tervey­dellemme. Nyt tiedetään, miten suoliston hyödylliset bakteerilajit tuottavat K-ja B12-vitamiineja sekä hyödyllisiä aineita, kuten rasvahappoja. Ne myös säätelevät immuunipuolustusta, aivotoimintaa, mielialaa ja verenpainetta. Mikrobiston epätasapainon yhteys ylipainoon, viskeraalisen rasvan ja rasvamaksan muodostumiseen on osoitettu.

Tiedetään, että erilaiset sairaudet, ruokavaliomuutokset ja lääkitykset muuttavat mikrobiston tasapainoa voimakkaasti ja pitkiksikin ajoiksi.

 

Ylipainoriski siis näkyy suoliston mikrobistossa?

Jo monissa tutkimuksissa on todettu, että tietyt bakteeriryhmät ylikorostuvat ylipainoisilla henkilöillä ja hyödyllisten ryhmien osuus on vähentynyt, eli mikrobisto on epätasapainossa.

Antibioottien lisääntynyttä käyttöä on ehdotettu yhdeksi syyksi ylipaino-ongelmaan, erityisesti lapsilla. Antibiootit tunnetusti muuttavat mikrobiston tasapainon pitkäksikin aikaa ja ei-toivotut lajit voivat ottaa vallan mikrobistossa pysyvästikin.

 

Mitä tiedetään esimerkiksi keliaakikon tai IBD:tä sairastavien suolistomikrobistosta?

Keliaakikon suolistossa on matala tulehduksellinen tila ja suolinukka kärsinyt. Gluteiiniton ruokavalio muuntaa suoliston mikrobistoa oleellisesti, vaikka tulehdus  ei olisikaan jatkuvaa. Sekä keliaakikoiden että IBD-potilaiden suolistomikrobistoa on jo tutkittu ja tietoa on jonkin verran: sekä keliaakikoiden että IBD-potilaiden bakteerimäärä ja monimuotoisuus suolessa on alempi kuin terveillä ja tulehdukseen viittaavien bakteeriryhmien, ja hyödyllisten ryhmien osuus poik­keaa verrattuna terveisiin. Mikrobisto oli siis epätasapainossa. Myös reuma-potilaiden mikrobiston tilanne on hyvin samanlainen kuin IBD:ssä.

 

Voiko oman suoliston bakteereita tutkituttaa?

Bakteerien määritysmenetelmät ovat kehittyneet ja oman yksilökohtaisen mikrobistoanalyysin voi määrityttää (esim. USA:ssa). Suomessa on myös uusi yritys ja analyysipalvelu, mistä voi tilata oman suolistoindeksinsä ja suositukset tarvittaessa. Indeksin avulla voi seurata esimerkiksi ruokavalion vaikutusta mikrobistoon.

 

Mitä ohjeita antaisit suolistomikrobiston tasapainon parantamiseksi?

Tutkimustiedon valossa voidaan antaa seuraavia yleisiä suosituksia, joiden tiedetään parantavan mikrobiston tasapainoa.

  1. Monipuolinen ruokavalio ruokkii hyödyllisiä bakteereja suolessa ja sisältää kuituja, täysjyväviljaa, vihanneksia, marjoja ja hapanmaitotuotteita.
  2. Kuitujen lisääminen tukee bifidobakteerien toimintaa suolessa. Erityisen hyviksi on todettu liukoiset kauran ß-glukaani ja oligosakkaridit, erityisesti xylo-oligosakkaridi, joka ei aiheuta ärsytystä suolessa.
  3. Suoliston mikrobistoon kuuluvien laktobasillien ja bifidobakteerien käyttö tukee suolen omaa mikrobistoa ja ennaltaehkäisee häiriötiloja.
  4. Laktobasillien ja bifidobakteerien käyttö antibioottikuurien aikana ja jälkeen.
  5. Laktobasillien ja bifidobakteerien käyttö raskausaikana. Lapsi saa mikrobistonsa alunperin äidiltään ja monimuotoisen hyvän mikrobiston tiedetään ehkäisevän allergioita.
  6. Bifidobakteerien säännöllinen käyttö ikääntyessä, koska ne alkavat luontaisesti vähentyä.