Suomalainen tutkimus: Nitradine on tehokkain puhdistaja


Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet proteesinpuhdistusaineissa olevan huomattavia eroja. Puhdistustestin tuloksissa Nitradine osoittautui selkästi tehokkaimmaksi. Testin tulokset paremmuusjärjestyksessä olivat seuraavat:

  1. Nitradine
  2. Ultraäänilaite + Fairy
  3. IsoDent-proteesin­puhdistusaine
  4. Mekaaninen harjaus.
  5. Mekaaninen harjaus +
  6. otsonoitu vesi
  7. 30% - suolavesi liuos


Testin voittaja Nitradine on sveitsiläinen, korkealaatuinen ja patentoitu – uniikki valmiste suun terveydenhoitoon. Nitradine desinfioi ja syväpuhdistaa niin hammasproteesit, purentakiskot kuin irrotettavat oikomiskojeetkin. Valmiste sopii kaikille materiaaleille, eikä värjää kojeiden metalliosia. Nitradine sopii henkilöille, jotka käyttävät hammasproteesia, purentakiskoa tai irrotettavaa oikomiskojetta. Lääkärin käsikirja ja Suomen Suuhygienistiliitto suosittelevat Nitradinen käyttöä hammasproteesien, oikomiskojeiden, purentakiskojen sekä uniapnean ja muiden vastaavien irrotettavien kojeiden desinfiontiin.

Lähde:
Iltanen, Rönkkö, Salminen 2016.
Theseus.
www.theseus.fi/handle/10024/120601

 

Suun tulehdukset ovat usein oireettomia tai vähäoireisia, jonka vuoksi ne pääsevät usein etenemään ja kroonistumaan huomaamatta. Vaikka alkava kariesvaurio tai ientulehdus eivät anna itsestään merkkejä, ne voivat hoitamattomina johtaa muiden kroonisten sairauksien syntyyn.

Suun terveydellä on suora yhteys yleisterveyteen. Ehkäisevä suunhoito on helpointa, halvinta ja tuloksellisinta hoitoa. Suun hoidon laiminlyönnillä voi olla vakavia seurauksia, sillä huono suun terveys lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Oikeaoppinen hampaiden harjaus kahdesti päivässä yhdistettynä hammasvälien puhdistukseen päivittäin, säännöllisten ateriavälien noudattamiseen ja sokerin välttämiseen ehkäisevät suun tulehduksia. Hammasvälien puhdistus unohtuu monelta, mutta on yhtä tärkeää kuin harjaus. Säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä varmistat, ettei tulehdus pääse kroonistumaan. 

Muista hygienia myös purentakiskoissa ja proteeseissa

Perinteisten hammashoitorutiinien lisäksi myös käytössä olevien hammaskojeiden hygieniasta tulisi huolehtia. Purentakiskot, oikomiskojeet ja hammasproteesit levittävät huonosti hoidettuna suuhun bakteereja. Tutkimusten mukaan noin 70 % kojeiden käyttäjistä kärsii jossain vaiheessa kojeen aiheuttamasta tulehduksesta. Välineet tulisi puhdistaa viikoittain valmisteella, joka poistaa niistä suun hiivasienitulehduksen kasvuston ja vähentää suun tulehduksia aiheuttavia bakteereita. Puhdistamattomana kiskot ja proteesit keräävät bakteereja ja lisäävät tulehdusalttiutta suussa.