Suomessa on jo parin vuoden ajan toiminut Lady- ja Äijädieetti -ruokavaliopalvelut, jotka tarjoavat käyttäjilleen täydelliset ohjeet ja reseptit laihduttavan sekä energisoivan ruokavalion toteuttamiseen. Kolme entistä ylipainoista kertoo, miten kilot karisivat ja elämänlaatu lisääntyi tällä helpolla ruokavaliolla.

Dieettiruoan ei tarvitse olla tylsää. Ruokavalioon voi myös soveltaa pizzoja tekemällä pohjan esimerkiksi kukkakaalista.

Painonhallinta on avaintekijä kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Kolme entistä ylipainoista kertoo, miten kilot karisivat ja elämänlaatu lisääntyi ketogeenisellä ruokavaliolla.

Jonathan Nissinen, 26, havahtui siihen, että armeijan jälkeen painoa alkoi kertyä 5-10 kilon vuosivauhtia.

– Painoin armeijassa 85 kiloa siitä viiden vuoden kuluttua viime talvena jo 120 kiloa. Lääkärikäynnin yhteydessä selvisi, että kolesteroli ja paastosokeri olivat yli viitearvojen. Tajusin, ettei näin voi jatkua, Nissinen kuvailee saamaansa sysäystä painonpudotukseen.

Nissinen tutustui painonhallintaohjelmaan, joka perustuu ketogeeniseen ruokavalioon.

– Olin jo aikaisemmin kokeillut karppaamista omin avuin, ja vaikka silloin epäonnistuinkin, menetelmä tuntui hyvältä. Nälkää ei tarvitse kärsiä, ja ohjelman hyvien ruokaohjeiden avulla paino lähti tippumaan reippaasti jo ensimmäisellä viikolla.

Se motivoi eteenpäin.

– Nyt lähes vuosi myöhemmin olen yli 20 kiloa kevyempi ja kolesterolikin on laskenut 6,3:sta 5,3:een, Nissinen iloitsee.

– Matkaa tavoitepainoon on vielä 10 kiloa, mutta senkin jälkeen aion pitää liha- ja salaattipainotteisen ruokavalion. Virtaa piisaa, vaikka en ole vielä aloittanut edes liikuntaa. Paino on pudonnut yllättävän kivuttomasti. En enää aio turvota, vaikka pitsapäivän itselleni joskus sallinkin, mies vakuuttaa.

 

Raskauskilot jämähtivät

Kati Kivimäki, 43, oli tyypillinen jojoilija, kunnes tyttären syntymän jälkeen kilot eivät enää pudonnetkaan entuudestaan tutuilla dieettiyrityksillä. Arki pienen lapsen ja 25 liikakilon kanssa oli raskasta. Puolisonsa työkaverin innoittamana Kati lähti pudottamaan painoa ketogeenisellä ruokavaliolla.

– Liityin painonpudotusohjelmaan, josta sain alkuun kattavan tietopaketin, joka lisäsi ymmärrystäni ketogeenisestä ruokavaliosta selkokielellä. Vaikutuin kaikesta uudesta informaatiosta, ja perusnyrkkisäännöt opittuani paino lähti putoamaan kuin itsestään, Kivimäki kuvailee.

Helppous on edesauttanut projektin onnistumista.

– Ohjelman valmiit reseptit ovat arjen kultakimpale, eikä laihduttaminen ole estänyt ulkona syömistäkään. Työpaikkaruokalassa löytyy aina vaihtoehtoja, joista voi koota itsellensä aterian, ravintolassa pastat ja perunat voi korvata kasviksilla.

Vuosien jälkeen Kati on taas oppinut kuuntelemaan kehoaan.

– Pitkästä aikaa tunnen jälleen nälkäisyyden ja kylläisyyden tunteita ja seuraan niitä. Ruokailurytmistä on tullut luonnollisesti säännöllinen ja yli 25 kiloa keveämpänä jaksaa huomattavasti paremmin, Kivimäki kiittelee.

 

Elämäntapamuutos lähti ruokavaliosta

Perusterve viisikymppinen mies, Mikko Auer, halusi lisätä elämänlaatuansa painonpudotuksella. Kropan saattaminen ketoosiin ja kehon rasvanpolttojärjestelmän uudelleenkäynnistäminen teki siitä helppoa.

"Ennen hikoilin ja puuskutin portaissa, mutta nyt voisin pomppia ne ylös."

– Kahdeksassa kuukaudessa on pudonnut 32 kiloa ällistyttävän vähällä vaivalla.

Ensimmäinen laihdutusviikko jätti pysyvän muistijäljen.

– En ollut koskaan elämässäni tuntenut niin vähän nälän tunnetta kuin silloin, ja se tunne on pitänyt tähän päivään asti. Nautin kunnon äijämunakkaiden paistamisesta täysrasvaisella juustolla, Auer naurahtaa.

Elämä maistuu kevyempänä entistäkin paremmalta.

– Jaksan sekä fyysisesti että henkisesti paremmin. Ennen hikoilin ja puuskutin portaissa, mutta nyt voisin pomppia ne ylös. Siitäkin huolimatta, etten ole vielä varsinaisesti aloittanut liikunnan harrastamista. Se on seuraava steppi, joka tällä elopainolla sujuu varmasti huomattavasti kivuttomammin, Auer sanoo innostuneena.