Keliakia on sairaus jossa ihminen ei siedä vehnän, ohran, ja rukiin sisältämää gluteenia. Se saa aikaan ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion, joka johtaa vähitellen limakalvon nukan vaurioitumiseen. Riittävän pitkälle edenneessä limakalvon vauriossa erilaisten ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian hoito on elinikäinen gluteenivapaa ruokavalio, sillä pienikin gluteenialtistus voi johtaa limakalvon uudelleen vaurioitumiseen.

Gluteenittoman ruokavalion perustana ovat gluteenittomat täysjyväviljavalmisteet sekä kasvikset, marjat ja hedelmät.

- Gluteeniton tuote voi sisältää joko pelkkiä luontaisesti gluteenittomia viljoja, kuten riisiä, maissia, tattaria ja hirssiä, vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa. Gluteenittomana myytävän tuotteen gluteenipitoisuus voi olla enintään 20 mg/kg, asiantuntija Hannu Malmivaara kertoo.

 

Keliaakikon asema on parantunut

Keliaakikon asema on parantunut huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana.

- Tuotevalikoima on monipuolistunut, koska gluteenittomien tuotteiden valmistajilla on käytettävissä enemmän raaka-aineita, kuten puhdasta kauraa.

 

Leivän paremmat terveysvaikutukset

Keliaakikko joutuu terveytensä vuoksi valikoimaan tarkoin käyttämänsä viljat.

- Kehottaisin kiinnittämään huomiota myös tuotteiden ravintorikkauteen ja terveysvaikutuksiin. Esimerkiksi ulkomailta tuotetut gluteenittomat tuotteet ovat usein hyvin voimakassuolaisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen suosituksen mukaan leivässä tulisikin käyttää jodioitua suolaa, sillä jodilisä leipään parantaisi väestön jodin saantia.

- Leipä on olennainen osa arkiruokaa, jolloin siitä saa helposti positiivisia terveysvaikutuksia. Moni valmistaja leipoo jo leipää D-vitaminoituun hiivaan ja uskon, että he ottavat kopin tästäkin suosituksesta, jolloin tarjolla on entistäkin parempia tuotteita myös keliaakikolle.

 

  • Suomessa keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä.
  • Hoitamattomaan tai huonosti hoidettuun keliakiaan liittyy kasvanut riski sairastua vakaviin tauteihin, kuten osteoporoosiin, hedelmättömyyteen tai ohutsuolilymfoomaan.
  • Keliakialle tyypillisiä oireita ovat krooninen ripuli, laihtuminen, anemia sekä erilaset vatsaoireet, kuten vatsan turvotus tai ilmavaivat, mutta keliakia voi olla myös hyvin vähäoireinen tai jopa täysin oireeton. Lapsilla kasvuhäiriö voi viitata keliakiaan.
  • Viljattomassa ruokavaliossa on huolehdittava siitä, että viljojen sisältämät ravintoaineet ja kuitu saadaan muualta.