Vuonna 2011 saatu diagnoosi oli helpotus. Jatkuvat vatsakivut ja vetämätön olo saivat vastauksen. Ruokavalion muutoksen myötä Jukka Ihalaisen paino nousi kahdessa kuukaudessa 15 kiloa. Suolistonukan huono kunto oli estänyt ravintoaineiden imeytymisen.

– Epäilin keliakiaa, äitini sairastaa sitä myös. Vuonna 2000 otetut testit olivat puhtaat. Olen koko ikäni kärsinyt vatsavaivoista ja painoni ei noussut, vaikka kuinka söin, Ihalainen kertoo.

 

Lapset keliakian asiantuntijoita

Ihalaisen perheen kaksi kouluikäistä tytärtä saivat keliakia-diagnoosin 5- ja 3-vuotiaina. Kotielämää diagnoosi ei muuttanut. Perhepäivähoidossa asia hoitui hienosti, ja ruokavalio muutettiin gluteenittomaksi.

– Lapset ovat hyvin tarkkoja, mitä suuhunsa pistävät. Tytöt ovat keliakia-asiantuntijoita. Heillä on myös luontaista vastenmielisyyttä tuotteisiin, joissa on gluteenia, ja niin on minullakin, Ihalainen lisää.

Lastenkutsut onnistuvat hyvin. Perheet huomioivat allergiat, ja isompi tytöistä osaa valita suupalansa.

 

Reseptit gluteenittomiksi

Ruokavalion muutos oli helppo. Isä Jukka oli hoitanut ruuanlaitoin ennenkin. Vanhat reseptit vaihdettiin gluteenittomiin aineksiin. Kastikkeissa vehnäjauhon korvaa Maizena-jauho ja vispipuuron mannasuurimon karkea riisijauho.

Tarkkuutta ruuan valmistuksessa vaaditaan tuotteissa, ja perusteellista puhdistamista välineissä ja pinnoissa, jotka ovat kosketuksissa gluteenittomien tuotteiden kanssa.

 

Ravintolat ja matkailu

Ulkona syötäessä lähes kaikissa ravintoloissa ja pikaruokapaikoissa on jo gluteenittomat vaihtoehdot.

Ulkomaan matkoille Ihalainen ottaa omat leivät aamupalalle mukaan. Gluteenittomat ravintolat hän googlaa etukäteen. Ulkomailla pikanapostelut eivät onnistu käden käänteessä. Lasten kanssa välipalat on hyvä ennakoida etukäteen.

Kun keliakia tulee perheeseen

  1. Tutustu tuotteisiin ja makuihin. Nykyisin tuotteissa on vaihtoehtoja tuoreleipää myöten.
  2. Lapset sopeutuvat yleensä hyvin keliakiaan. Alussa herää paljon kysymyksiä ja ehkä haasteitakin, jotka ratkeavat ajan kanssa.
  3. Nykyisin erityisruokavaliot huomioidaan päiväkodeissa ja kouluissa melko hyvin.
  4. Gluteenittomuus on murun tarkkaa, toimi huolellisesti.
  5. Kysyttävää gluteenittomuudesta? Ota yhteyttä Keliakialiittoon.

Lähde: ravitsemusterapeutti Sanna Arnala, Keliakialiitto