Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Lääkkeetöntä kivunlievytystä TENS-teknologialla 
Krooninen kipu

Lääkkeetöntä kivunlievytystä TENS-teknologialla 

Kuva: Getty Images

Kivun Käypä hoito –suositus korostaa lääkkeettömyyttä kivunhoidossa. TENS–hoito on mukana mahdollistamassa kivunhoitoa suosituksen mukaisesti.

Päivitetty Kivun Käypä hoito –suositus korostaa, että kivun hoidossa tulisi aina suosia ensisijaisesti lääkkeettömiä hoitovaihtoehtoja potilaan elämänlaadun parantamiseksi. Lääkkeettömiä hoitomuotoja ovat esimerkiksi liikunta, terapeuttinen harjoittelu, fysikaaliset hoidot, kylmä-kuumahoidot sekä TENS-hoito.

TENS-hoito perustuu ihon kautta tapahtuvaan sähköiseen stimulaatioon. Menetelmässä hermoihin lähetetään sähköimpulsseja kiputuntemusten estämiseksi. Sähköimpulssit ohittavat selkäytimessä hermoradat, jotka välittävät kiputuntemuksen aivoille.

– TENS-hoito aktivoi kehon omat, kipua lievittävät mekanismit. TENS ei ainoastaan estä aivoille lähteviä kipuviestejä, vaan myös vapauttaa elimistöön hyvänolon tunnetta lisäävää endorfiinia. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa, rentouttaa lihaksia ja virkistää oloa, terveydenhoitaja Eila Saari listaa.

Kivunlievitystä koko keholle

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat käyttäneet TENS-teknologiaa monipuolisesti erilaisten kiputilojen hoidossa jo 70-luvulta lähtien.

– TENS auttaa kiputiloihin ympäri kehon. Menetelmässä elektrodit asetetaan kipeän kohdan ympärille hoidettavalle alueelle, kuten selkään, hartiaseudulle, polveen tai olkapäähän. Hermostimulaatiohoidolla on saatu hyviä tuloksia nivel-, lihas-, hermo- ja kuukautiskipujen hoidossa. Lisäksi se auttaa myös esimerkiksi väsyneisiin jalkoihin ja jalkakramppeihin, Saari tietää.

Yksi hoitokerta kestää viisitoista minuuttia, ja sen voi halutessaan tuplata. Osa saa avun kipuun jo heti ensimmäisellä hoitokerralla.

– Ihmiset kuitenkin reagoivat hoitoon eri tavoin. Osa huomaa helpotuksen heti, toisilla kipu lievittyy vasta useamman hoitokerran jälkeen, Saari toteaa.

Jos kipu ei ota helpottuakseen, kannattaa muuttaa hoito-ohjelmaa.

Lue myös: Anna Giss: Kivun kanssa kellon ympäri

– Kokeilemalla eri ohjelmia sekä vaihtamalla elektrodien paikkaa ja voimakkuusastetta voi löytää itselleen sopivan kivun lievityksen. TENS-hoidon tulee tuntua miellyttävältä. Jos hoito tuntuu epämiellyttävältä, kannattaa vaihtaa elektrodien paikkaa, hoidon voimakkuutta ja kokeilla eri hoito-ohjelmia, Saari neuvoo.

Pelkän kivun lievityksen sijaan tulisi kuitenkin hoitaa myös syytä.

–  TENS lievittää kipua, mutta ei poista sen aiheuttajaa. Kivun syy tulisi aina selvittää, Saari muistuttaa.

Next article