Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Kulunutkin nivel on tehty liikutettavaksi
Nivelrikko

Kulunutkin nivel on tehty liikutettavaksi

Kuva: Getty Images

Maailman yleisin nivelsairaus, nivelrikko, esiintyy tyypillisimmillään polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkärangassa.

Etenevää sairautta ei voida kokonaan parantaa, mutta liikkumiskykyä tukevalla hoidolla taudin kehittymistä voidaan hidastaa merkittävästi.

Nivelrikossa nivelpintojen rustokudos pehmenee, lohkeilee ja rappeutuu vähitellen ajan kuluessa, yleensä monen tekijän summana.

– Perintötekijät, ylipaino ja ikä lisäävät riskiä sairastua nivelrikkoon. Lisäksi polvivammat ja toistuvat väärät linjaukset esimerkiksi urheillessa altistavat nivelrikolle, ortopedian urheilulääkäri Tapio Kallio listaa.

Nivelrikko on etenevä ja aaltoileva sairaus, jonka oireet vaihtelevat yleensä jaksoittain.

Nivelrikko oireilee kipuna, johon voi liittyä myös turvottelua.

– Nivelrikko oireilee kipuna, johon voi liittyä myös turvottelua. Lisäksi voi ilmetä liikejäykkyyttä, leposärkyä, nivelen lonksumista, rutinaa ja natinaa. Pahimmillaan nivelrikko rajoittaa liikettä ja hankaloittaa arkisista asioista suoriutumista. Pahatkin oireet voivat kuitenkin olla ohimeneviä, ja helpottaa vaikean kauden jälkeen pitkiksikin ajoiksi, Kallio kertoo.

Kipeä nivel kannattaa tutkituttaa viimeistään silloin, kun se häiritsee liikuntaharrastuksia, työntekoa tai särkee öisin.

– Magneettikuvaus on nivelrikon diagnosoimiseen hyvä ja turvallinen tutkimusväline. Hinnat ovat pudonneet alas ja saatavuus on parantunut. Magneettikuva kertoo tarkasti, missä nivelen kanssa mennään. Toisin kuin röntgen, jossa näkyy ainoastaan pidemmälle edennyt nivelrikko, Kallio toteaa.

Liikkumiskykyä tukevaa hoitoa

Nivelrikkoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta lihaksia vahvistavalla liikunnalla sen etenemistä voidaan hidastaa.

 – Liikunta on hoidon kulmakivi. Muiden hoitomuotojen tarkoituksena on lievittää nivelrikon oireita niin, että potilas pääsee liikkumaan, Kallio korostaa.

Liikunnan lisäämisen ja ylipainon pudottamisen lisäksi nivelrikkoa hoidetaan suun kautta otettavilla lääkkeillä, niveleen laitettavilla injektiohodoilla ja leikkaamalla.

Jatkuvalla särkylääkkeiden syönnillä on myös varjopuolensa.

– Tulehduskipulääkkeet vähentävät kipua ja turvotusta, mutta jatkuvalla särkylääkkeiden syönnillä on myös varjopuolensa. Kortisoni rauhoittaa hyvin kovaa turvotusta, mutta sen vaikutus on usein lyhytkestoinen. Näiden lisäksi on olemassa pistoksina annettavia, niin kutsuttuja kukonhelttauutteita, joista vapautuu kollageenia ruston pinnalle. Tämä parantaa liukuvuutta nivelessä, mikä vähentää oireita ja lisää liikkumiskykyä. Lisäksi hoidolla, josta potilaan niveleen pistetään hänen omasta verestä otettua kasvutekijää, saattaa olla apua nivelrikon oireisiin, Kallio avaa hoitomahdollisuuksia.

Ortopedin mukaan osa potilaista on saanut lievää helpotusta myös erilaisista nivelvalmisteista, kuten hainrustolevästä tai glukosamiinista, vaikka tutkittu teho on vähäinen. Jykevin hoito on leikkauksessa asennettava tekonivel, jonka elinikä on kuitenkin rajallinen.

– Tämän vuoksi tekonivel pyritään laittamaan vasta sitten, kun sen uskotaan kestävän potilaan eliniän loppuun asti. Tekonivelen vaihtaminen on nimittäin iso projekti. Tilanne arvioidaan kuitenkin tapauskohtaisesti, ja joskus tekonivel on paras ratkaisu nuorellekin, Kallio päättää.

Next article