helsinkihospital.com
Soita meille: 09 417 00 100
ma–to klo 9–19, pe klo 9–15

Helsinki Hospital tarjoaa kokonaisvaltaista hoitoa. Moniammatillinen hoitotiimi varmistaa, että potilaan vaivaan löydetään heti oikea asiantuntija.

Yleisimmät syyt hakeutua lääkäriin ovat niska- ja selkäkivut sekä ylä- ja alaraajakivut. Myös leikkauksen jälkeen esiintyvät hermokivut ovat yleisiä tilanteita, joissa apua haetaan lääkärin vastaanotolta.

Helsinki Hospitalin fysiatri Timo Pohjolainen jakaa kivun neljään luokkaan sen aiheuttajan mukaan:

– Kudosvauriokipu, hermovauriokipu eli neuropaattinen kipu, idiopaattinen kipu eli kipu, jonka syy ei ole selvillä sekä harvinainen psykogeeninen kipu, jonka aiheuttajaa ei usein tunnisteta.

Kivun hoidon perusta on aina lääkkeetön hoito, kuten liikunta ja muu fyysinen harjoittelu, unihuolto, mielihyvää tuottavat asiat, rentoutumisharjoitukset, kivun hallintaan tähtäävät mielikuvaharjoitukset ja tarkkaavuuden suuntaaminen pois kivusta, sähkökipuhoidot ja akupunktio. Lääkkeettömien hoitojen jälkeen tai niiden lisäksi arvioidaan lääkehoitojen tarve.

– Esimerkiksi rappeumaperäinen polvinivelrikko on suomalaisilla yleinen kivun aiheuttaja keski-iässä ja siitä eteenpäin, jonka lääkkeettömän hoidon keskeisimmät asiat ovat painonpudotus ja kohtuullinen, niveliä liikaa kuormittamaton liikunta, kuten hiihto, vesiliikunta, kävely joustavilla alustoilla sekä pyöräily, sanoo Pohjolainen.

Paheneva ja levossa vaivaava kipu on vakavan sairauden merkki ja se pitää tutkia. Jos akuuttikipu on voimakasta ja siihen liittyy puutumista tai halvausoireita, lääkäriin tulee mennä viivytyksettä.

 

Kipustimulaattori lieventää kipua silloin, kun muu ei auta

Helsinki Hospitalin johtava hoitaja Sami Kapanen arvioi, että noin puolet hoitoon tulevista potilaista voidaan hoitaa ilman leikkausta. Jos kipua ei saada hallintaan, voidaan apua saada kipustimulaattorista.

Toimenpiteessä potilaan selkäydinkanavaan asetetaan elektrodi. Sen tavoitteena on säädellä potilaan kipuaistimuksen välittymistä aivoihin sähköärsytystä tuottavan laitteiston avulla. Toimenpiteen jälkeen kipustimulaattorihoitaja säätää yhdessä potilaan kanssa kipustimulaattorin hoitovastetta kivun tuntemuksen mukaan, kunnes vaste on hyvä ja kipu on hallinnassa.

– Kipustimulaattorin tavoite on lieventää kipua eli se ei poista kipua kokonaan tai paranna sen syytä, painottaa Kapanen.

Helsinki Hospital on ainoa yksityinen sairaala Suomessa, jossa neurokirurgit asentavat kipustimulaattoreita.