Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Kipu estää kehoa liikkumasta oikein
Kiropraktiikka

Kipu estää kehoa liikkumasta oikein

Kiropraktiikka
Kiropraktiikka
Kuva: Adobe Stock

Kiropraktiikka voi tarjota lääkkeettömän vaihtoehdon kivun hoitoon. Kantapäähän on kaivautunut lasinsiru. Jokainen askel tekee kipeää.

– Onko ongelma kipu, joka tulee kävellessä, vai se lasinsiru? kysyy kiropraktikko, D.C. Simo Poutanen.

Esimerkillä hän muistuttaa, ettei kivun poistaminen korjaa itse vaivaa. Kipu on hälytysmerkki, joka kertoo, että kehossa on ongelma.

– Särkylääkkeet esimerkiksi katkaisevat kipusignaalit, mutta eivät usein paranna kivun syytä. Ongelmakohdat estävät kehoa liikkumasta oikein. Esimerkiksi kipeälle jalalle ei varaa painoa. Ei mene kovin kauaa, kun aivoihin ja hermoratoihin tulee muutoksia ja liikkuminen muuttuu.

Kiropraktiikassa keskiössä on kehon nivelten luonnollisen liikkuvuuden mahdollistaminen ja tukeminen. Poutanen tiivistää hoitomuodon siihen, että siinä pyritään edesauttamaan hermoston toimintaa.

– Hoidot ovat luonnonmukaisia. Kehoon ei laiteta mitään ylimääräistä.

Poutasen vastaanotolle ihmiset tulevat yleensä erilaisten kipujen saattelemana. On kipua selässä tai niskassa, päänsärkyä, puutuneita raajoja ja kramppeja. Hänen mukaansa hoitojen edut voivat olla monenlaisia. Joku pääsee lenkkeilemään ilman pelkoa kivusta, toinen ei kärsi enää migreenistä, yksi nukkuu ensimmäistä kertaa viikkoihin, ammattiurheilijan suoritukset paranevat.

Kipu rajoittaa liikettä aina. Kiropraktiikassa pyrimme takaamaan, että keho liikkuu oikein ja on sellaisessa asennossa, johon se on tarkoitettu.

Yli yhdeksän vuoden ajan kiropraktikkona toiminut Poutanen kertoo, että hoidot voi yhdistää esimerkiksi hierontaan, mutta tärkeää on, että ihminen alkaa itse liikkua enemmän.

– Meidät on luotu liikkumaan. Kun liikkuminen vähenee, keho passivoituu. Se vaikuttaa kaikkeen, lihakset surkastuvat ja luustokin tarvitsee liikkeestä tulevaa tärinää pysyäkseen kunnossa. Liike on lääke. Siksi pelkkä kiropraktiikka ei auta, vaan ihmisen on itsensäkin pidettävä huolta itsestään.

Poutasen näkökulmasta kehoa tulisi hoitaa proaktiivisesti eikä vasta reaktiivisesti. Hänen mukaansa terveydenhoidossa olisi tärkeää oppia hoitamaan kehoa jo ennen kuin se menee rikki.

– Vastaanotollamme käy paljon ihmisiä, jotka ovat pitkään kärsineet kroonisista kivuista ja päässeet niistä irti. Ennaltaehkäisevän hoidon tarkoituksena on estää esimerkiksi selkää kipeytymästä uudestaan. Itseä saa ja kannattaa hoitaa jo silloin, kun keho on kunnossa.

Lue myös: Osteopatia on turvallista, tehokasta ja kaikille sopivaa

Next article