Fysioterapian avulla pyritään säilyttämään nivelten liikkuvuus ja hyvä ryhti, ehkäisemään virheasentoja sekä lievittämään kipuja.

Pienten lasten neurologisten ja reumasairauksien kuntoutuksen parissa yli kaksi vuosikymmentä työskennellyt Kirsi Miss Salpakankaan Lääkintävoimistelusta kertoo, että nuorimmat hänen vastaanotolleen tulleet reumapotilaat ovat olleet noin vuoden ikäisiä.

- On syytä poissulkea myös reuma epäily, jos lapsi ei lähde konttaamaan tai nouse seisomaan. Tulehtunut ja kivulias ranne- tai alaraajanivel voi olla este liikkeelle lähdölle. Lapsi, jonka niveliin sattuu, voi käyttäytyä muutenkin poikkeavasti ja olla itkuinen tai aggressiivinen, hän kertoo.

 

Mielikuvitus avuksi

Reumalasten fysioterapia painottuu Kirsi Missin mukaan motoristen taitojen oppimiseen, asentojen linjaukseen ja kivun lievittämiseen.

"Tärkeä osa fysioterapiaa on lasten vanhempien opettaminen kotiharjoittelun ohjaamiseen ja kipuhoitojen antamiseen"

- Suurin osa harjoitteista tehdään leikin kautta. Lasten kanssa työskennellessä fysioterapeutilta vaaditaan hyvää mielikuvitusta ja heittäytymistä, jotta pienen asiakkaan saa oppimaan ja toimimaan haluamallaan tavalla. Kun puheen ymmärrystä ei vielä ole, keinojen on oltava toisenlaisia.

- Kipuhoitoihin meillä on käytössämme cryo-kylmähoitotykki, jolla puhalletaan -30 asteista ilmaa kipukohtaan, sähköhoidot, teippaukset, pehmytosakäsittelyt ja rentoutusharjoitukset. Tärkeä osa fysioterapiaa on myös lasten vanhempien opettaminen kotiharjoittelun ohjaamiseen ja kipuhoitojen antamiseen, Miss jatkaa.

 

Oireenmukaista hoitoa

Heinolan Lääkintävoimistelussa reumaa sairastavien kouluikäisten ja nuorten aikuisten parissa työskentelevä Anne Töyrylä kertoo, että fysioterapia on yleensä tilanteen ja oireen mukaista. Fyysisen suorituskyvyn ylläpitäminen ja parantaminen ovat tärkeitä kaikkien reumasairauksien hoidossa.

"Mitä enemmän kipuja on, sitä tärkeämpää on ohjata asiakasta ja tämän läheisiä omatoimisiin kivunlievitystapoihin"

- Jos nivelten tilanne on rauhallinen, voimme keskittyä asiakkaan kanssa esimerkiksi lihasvoiman ja kehonhallinnan kehittämiseen. Jos tulehdustilanne on puolestaan ärhäkkä ja nivelet ovat arat ja turvonneet, keskitymme kivun lievittämiseen esimerkiksi kylmähoidon, passiivisen liikehoidon ja erilaisten tukiteippausten avulla. Mitä enemmän kipuja on, sitä tärkeämpää on ohjata asiakasta ja tämän läheisiä omatoimisiin kivunlievitystapoihin. Jos esimerkiksi yöaikaan nivelet kipeytyvät huonon asennon takia, voin suositella käytettäväksi erilaisia lastoja tai tukia, jotka korjaavat asentoa paremmaksi.

Töyrylän mukaan rauhallisia liikkuvuusharjoituksia voi tehdä useita kertoja päivässä nivelille kivuttomalla liikelaajuudella. Kevyt liikeharjoittelu ja kylmähoito lievittävät myös reumasairauksille tyypillistä aamujäykkyyttä ja kipua.

Nivelystävällisen liikunnan harrastaminen on tärkeää myös yleiskunnon parantamisen takia. Anne Töyrylä pyrkii ohjaamaan asiakkaitaan muun muassa vesiliikunnan ja pyöräilyn pariin, jotka sopivat lähes kaikille.

- Omaehtoinen kuntoutus ja liikunta ovat lääkehoidon ja fysioterapian lisäksi tärkeä osa reuman kokonaisvaltaista hoitoa, Töyrylä päättää.