– Palvelun kautta voi verrata samaa palvelua tarjoavien hoitopaikkojen hintaa ja varata ajan saman tien. Vertailussa on mukana 729 klinikkaa ja 29 460 palvelua. Suomalaisia klinikoita palvelussa on 488, kertoo Medihubin toimitusjohtaja Helary Lainjärv.

Idean Medihubin kehittämiseen hän sai työskennellessään lääkärinä Suomessa, ja asiakkaat alkoivat kysellä terveydenhoitopalveluiden hinnoista Virossa.

– Aloimme kehittää sivustoa yhteistyökumppaneidemme kanssa vuonna 2015, ja kuluttajien käyttöön nykyinen laadukas ja kattavasti palveluita sisältävä portaali avattiin syksyllä 2017.

– Kansainvälinen hintavertailu vaatii pitkäjänteistä työtä, Lainjärv toteaa.

 

Hintoja vertailemalla voi säästää jopa tuhansia euroja

Viron huippuklinikoissa saatava hoito maksaa usein saman kuin Suomen halvimmissa klinikoissa. Kun maiden huippuklinikoita verrataan keskenään, hintaero saman palvelun välillä voi olla tuhansia euroja, vaikka laatueroa ei olisi lainkaan.

– Samat lääkärit työskentelevät usein sekä Suomen että Viron vastaavanlaatuisilla klinikoilla. Kuluttajien lisäksi myös palvelu on liikkuvaa. Usein niihin hakeudutaan tuttavien suosituksista, mutta aitoa ja läpinäkyvää hintavertailua on aiemmin ollut vaikea tai jopa mahdoton tehdä, vahvistaa Lainjärv.

Sivuston pitää olla visuaalisesti miellyttävä ja selkeä sekä helppokäyttöinen. Nykyteknologialla hakuportaalit on mahdollista suunnitella niin, että kaikki tarvittava tieto ja palvelut löydetään sujuvasti ilman ylimääräisiä klikkauksia.

– Asiakkaat vaativat portaaleja, joiden reittejä pitkin hoitopaikkojen sekä toimenpiteiden laadun ja hinnan vertailu on helppoa ja nopeaa, vahvistaa Lainjärv.

Terveyspalveluita etsiville kuluttajille muiden asiakkaiden käyttökokemukset ja kommentit ovat tärkeitä valintaa ohjaavia apuvälineitä. Lainjärv on samaa mieltä, ja siksi kommentteihin on voitava luottaa.

– Kommenttien luotettavuutta voidaan lisätä esimerkiksi niin, että niiden kirjoittaminen tapahtuu Facebookin tai Googlen kautta tunnistautuneena. Anonyymisti kommentointi on toisen tyyppistä, ja silloin keskustelu voi helposti lähteä jopa asiattomalle linjalle. Se ei palvele ketään, hän sanoo.

– Medihubin terveydenhoitoportaalin käyttö on hyvin turvallista ja yksityisyydensuoja säilyy myös palveluita varatessa. Käyttäjien henkilötiedot rekisteröidään turvallisuuden vuoksi vain kerran ajanvarauksen yhteydessä, käyttäjätilin luomista ei tarvita, Lainjärv painottaa.

Potilaalla on mahdollista saada korvausta Suomesta Euroopan unionin alueella tehdystä suunnitelmallisesta hoidosta. Vuodesta 2013 lähtien on Euroopan unionin kansalaisilla ollut oikeus hakeutua suunnitelmalliseen hoitoon toiseen jäsenmaahan ja hakea siitä oman maansa sairausvakuutusjärjestelmän korvausta. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän on itse maksettava lääkärihoitokulunsa, mutta Kela voi korvata ne jälkeenpäin hakemusta ja todentavia asiakirjoja vastaan. On tärkeä muistaa Kela-korvauksen olevan saatavissa ainoastaan niistä terveydenhuollon palveluista ja toimenpiteistä, jotka ovat Kelan korvaamia myös Suomessa.

 

Lue lisää: medihub.org