Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Akuuttilääkärit ovat päivystysten moniosaajia, jotka osallistuvat kaikkien potilasryhmien hoitoon
Hoitotyön tulevaisuus

Akuuttilääkärit ovat päivystysten moniosaajia, jotka osallistuvat kaikkien potilasryhmien hoitoon

Kuva: EPSHP viestintä

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri antaa akuuttilääketieteen erikoislääkäreille ja erikoistuville mahdollisuuden työskennellä yhteispäivystyksen lisäksi ensihoidossa. Seinäjoen keskussairaala haluaa kohdata niin työntekijöiden kuin potilaiden toiveet ja tarpeet.

Sumuisena päivänä suurkaupungista näkyvät vain korkeimmat huiput, pilvenpiirtäjät. Sumuun on jäänyt suuren kaupungin pohja. Näin aloittaa toimintayksikön johtaja ja ylilääkäri, lääketieteen tohtori Ismo Anttila akuuttilääketieteen kuvailun.

Pilvenpiirtäjien huiput edustavat lääketieteen monia erikoisaloja, kuten kirurgiaa ja sisätauteja. Sumun peitossa ovat suppeampien erikoisalojen salaisuudet.

– Akuuttilääkärit tuntevat huiput, mutta eivät perehdy pohjaan.

Akuuttilääkärit ovat päivystysten moniosaajia, jotka osallistuvat kaikkien potilasryhmien hoitoon. Työn keskiössä on diagnostiikka ja kiireellinen hoito.

– He hoitavat äkillisesti sairastuneita ja osaavat tehdä sen hyvin. Kun hoito on oikea-aikaista eikä ihmisiä oteta turhaan hoitoon, voi se merkitä myös yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä.

Nuorille akuuttilääkäreille tämä on hieno mahdollisuus. Kokeneet lääkärit toimivat samassa sairaalassa ja voivat vaikeassa tilanteessa tulla tueksi.

Akuuttilääketiede on Suomessa uusin lääketieteen erikoisala, jonka koulutusta on järjestetty vuodesta 2013. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ala on ollut 1970-luvulta pitäen oma kokonaisuutensa. Tulevaisuudessa päivystys tulee Suomessa toimimaan pääsääntöisesti akuuttilääketieteen erikoislääkäreiden avulla.

Anttila on mielissään, että Seinäjoen keskussairaalassa toimii akuuttilääketieteen erikoislääkäri, jolla on koulutusoikeudet.

– Maan sisällä hakeudutaan sairaaloihin, joissa on mahdollista erikoistua siihen. Seinäjoki on nousemassa suosituksi paikaksi. Parhaillaan kahdeksasta erikoistuvan virasta seitsemän on jo täynnä, Anttila kertoo.

Akuuttilääkärillä on mahdollisuus työskennellä Seinäjoella päivystyksen lisäksi ensihoidon lääkäriyksikössä. Vuonna 2022 Seinäjoelle on tarkoitus sijoittaa lääkärihelikopteri.

– Helikopteripäivystys antaa akuuttilääkäreille myös mahdollisuuden eksoottisempaan tehtävään.

Akuuttilääkärit tekevät pitkiä työvuoroja, joiden vastapainona ovat pitkät vapaat. Kuva: EPSHP viestintä

Yhteistyötä yhteispäivystyksessä

Vuodenvaihteessa Seinäjoen keskussairaala siirtyy ympärivuorokautiseen yhteispäivystykseen. Tähän asti yhteispäivystys on toteutunut keskussairaalassa vain öisin.

– Yksikön sisällä tämä tarkoittaa merkittäviä muutoksia, kun tulemme hoitamaan päiväsaikaan kaikkia potilaita. Meillä Seinäjoen keskussairaalassa on kaikki erikoisalat edustettuina ja kuvantamistutkimukset toimivat sairaalassa, Anttila pohtii tulevasta.

Akuuttilääkäreiden työ vaatii nopeita päätöksiä ja tiimityöskentelyä.

– Nuorille akuuttilääkäreille tämä on hieno mahdollisuus. Kokeneet lääkärit toimivat samassa sairaalassa ja voivat vaikeassa tilanteessa tulla tueksi. Työtä ei tarvitse tehdä yksin, hän toteaa.

Anttila toteaa, että yhteispäivystyksessä on löydettävä niin työntekijöitä kuin potilaita parhaiten palveleva muoto. Hän kuvailee yhteispäivystystä terveyden R-kioskiksi, josta jokaiselle täytyy löytyä apu – oli kyse sitten fyysisistä tai psyykkisistä oireista.

– Yhteispäivystyksessä elämää nähdään laajasti. Lääkärin työssä tämä tarkoittaa sen muistamista, että työ on aina myös kohtaamista. Potilaalle epäselvät tilanteet ovat henkisellä tasolla raskaita. Vaatimatonkin apu voi olla hänelle merkityksellistä ja huojentavaa.

Aikaa elämälle

Ismo Anttila toteaa, että potilaiden ohella hänelle on tärkeää, että työ on mielekästä myös työntekijöille. Hän jatkaa, että sairaala haluaa tulla kaikissa tilanteissa vastaan työntekijöiden toiveissa. Koko yksikkö on 80 prosenttisesti päivystysajalla, jonka puolesta virka-aika lyhenee.

– Akuuttilääkärit tekevät pitkiä työvuoroja, joiden vastapainona ovat pitkät vapaat. Niiden myötä lääkäreillä on aikaa myös hoitaa henkilökohtaista elämäänsä.

– Haluamme tehdä työnohjauksella ja hyvällä hengellä työpaikasta myös kotia työntekijöille. Toivomme, ettei töissä vain piipahdeta, vaan siellä on myös hyvä olla ja jatkaa kasvua ammattilaisena.

Next article