Syöpä on kokemus, joka pysäyttää

Yleisimmät syövät Suomessa tällä hetkellä ovat naisilla rintasyöpä ja miehillä eturauhassyöpä. Seuraavina tulevat naisilla suolistosyövät ja keuhkosyöpä, miehillä järjestys on päinvastainen. Yleisimpiin syöpätauteihin kuuluvat myös ihosyövät eli melanoomat ja imukudossyöpä eli lymfooma.

Syöpä on aina vakava sairaus, joka ilman hyvää hoitoa on hengenvaarallinen. Syöpähoidot ovat kuitenkin edistyneet viime vuosikymmeninä paljon – on arvioitu, että kaksi kolmesta sairastuneesta paranee.

Diagnoosin jälkeen moni etsii ensimmäisenä tietoa sairaudesta internetistä, jossa on saatavilla paljon eritasoista tietoa. Erilaisilla nettisivustoilla ja keskustelupalstoilla kannattaa pitää myös oma kriittinen ajattelu mukana. Suomen Syöpäyhdistyksen sivuille on koottu valmiiksi paljon tietoa erilaisista syövistä, niiden synnystä ja hoidoista.

Tiedon ohella netistä etsitään myös tukea. Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen kertoo, että aiemmin vertaistuen tarvetta saatettiin jopa ihmetellä: miksi sitä tarvitaan, kun voi puhua vaikka omalle perheelle? Nykyään sen arvo ja mahdollisuudet onneksi ymmärretään paremmin.

Vertaistuki on syvällisiä asioita ja käytännön neuvoja

Anttosen mukaan ehkä kaikkein tärkeintä vertaistuessa on jakaa kokemus potilaana olemisesta. Siinä on paljon hyviä yhteisöllisyyden ja ystävyydenkin elementtejä. Vertaistuki on inhimillistä vuorovaikutusta samoja asioita kokeneiden kanssa, hän summaa.

Vertaistuessa voidaan jakaa syvällisiä, koko elämän kokoisia asioita. Anttonen kuitenkin muistuttaa sen monimuotoisuudesta.

– Vertaistuella on toisenlainenkin eli käytännön puoli. Vertaistukiryhmässä saa neuvoja uudessa elämäntilanteessa, kuten esimerkiksi mitä tehdä asuntolainan kanssa, kun putoaa hoitojen takia puoleksi vuodeksi Kelan sairauspäivärahalle.
Vertaistuki myös vähentää kuormitusta sairastuneen lähipiiriltä, josta monet syöpään sairastuneet ovat huolissaan. Ryhmässä voidaan puhua myös vaikkapa siitä, miten kohdata puoliso ja lapset, hän kertoo.

Anttosen mukaan yleistyvä tapa saada vertaistukea on liittyä Facebook-ryhmään. Syöpäpotilaat ry ylläpitää potilasverkostojen suljettuja ryhmiä, ja niitä on jo 17. Liittymispyynnön jälkeen kyseisen ryhmän moderaattori ottaa yhteyttä ja kertoo säännöt.

Verkossa olevan tuen ja tiedon lisäksi on tarjolla alueellisten syöpäyhdistysten kerhoja, toimintaryhmiä, tapahtumia ja neuvontaa sekä sopeutumisvalmennus-, virkistys- sekä kuntoutuskursseja. Isoilla syöpäpotilasryhmillä, kuten rintasyöpäpotilailla, on omat yhdistyksensä. Lisäksi tarjolla on erilaisia potilasoppaita. Tukea syöpään sairastuneelle on siis saatavilla. Ei tarvitse jäädä yksin, Anttonen rohkaisee.