Etusivu » Syöpä » Munuaissyöpä löytyy usein sattumalta
Munuaissyöpä

Munuaissyöpä löytyy usein sattumalta

munuaissyöpä
munuaissyöpä
Kuva: Getty Images

Munuaissyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 900 ihmistä. Se on melko harvinainen, mutta vakava sairaus.

– Iso osa munuaissyövistä löydetään sattumalta, esimerkiksi muusta syystä tehtyjen kuvantamistutkimusten yhteydessä. Munuaissyövän oireita ovat pääasiassa kylkikipu, verivirtsaisuus ja lämpöily. Joskus syöpä löydetään epäselvästä syystä koholla olevien tulehdusarvojen takia, sanoo HYKS Syöpäkeskuksen erikoislääkäri Katriina Peltola.

Ylipaino altistaa munuaissyövälle

Munuaissyöpä on pahanlaatuinen kasvain, joka yleensä kasvaa vain toiseen munuaiseen.

– Sairastuneiden keski-ikä on 60 vuotta, mutta munuaissyöpää löydetään myös nuoremmilta. Munuaissyöpäpotilaista 60 % on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisesta, sanoo Peltola.

Peltolan mukaan munuaissyövälle altistavia tekijöitä ovat ylipaino, tupakointi ja pitkälle edennyt hoitamaton verenpainetauti. Munuaissyövistä pieni osa, noin 2–3 % on perinnöllisiä.

Leikkaus ensisijainen hoitomuoto

Munuaissyövän hoitomuodot valitaan sen perusteella, onko syöpä paikallinen vai levinnyt. Munuaissyövän ensisijainen hoitomuoto on leikkaus. Leikkaus on hoitomuodoista pääsääntöisesti ainoa, joka voi parantaa munuaissyövän kokonaan. Solunsalpaajahoidot eivät tehoa munuaissyöpään.

Paikallinen munuaissyöpä voidaan yleensä leikata kokonaan pois, eli leikkauksessa kasvain pyritään poistamaan kokonaan. Laajassa leikkauksessa poistetaan koko munuainen. Joissain tapauksissa on mahdollista tehdä munuaiskudosta säästävä leikkaus. Jos kasvain saadaan kokonaan poistettua, on potilas käytännössä tautivapaa. Hän jää kuitenkin leikkauksen jälkeen seurantaan siltä varalta, että syöpä uusiutuu.

– Myös levinneessä syövässä pyritään aina siihen, että munuaisen emokasvain poistetaan. Lisäksi yksittäisiä etäpesäkkeitä voidaan poistaa kirurgisesti. Tähän vaikuttaa se missä muutos on ja voidaanko se leikata. Munuaissyövistä osa on hyvin hidaskulkuisia ja ne pysyvät oireettomina jopa kymmeniä vuosia. Näitä tauteja vain seurataan, sanoo Peltola.

Jos syöpäkasvainta ei voida poistaa leikkauksella tai sitä ei saada poistettua kokonaan, munuaissyöpää hoidetaan lääkkeillä.

Jokaista potilasta hoidetaan yksilöllisesti hänen diagnoosiinsa perustuen. Kaikissa hoidoissa on sivuvaikutuksia, jotka on otettava huomioon hoitoa suunniteltaessa.

– Vanhemmista lääkkeistä interferonia käytetään Suomen tasolla enää hyvin vähän, eikä interleukiini 2 -hoitoa enää lainkaan sen aiheuttamien vaikeiden sivuvaikutusten takia. Täsmälääkkeet ovat avainasemassa munuaissyövän hoidossa, sanoo Peltola.

Lue myös munuaissyöpään sairastuneen Reijon tarina.

Next article