Etusivu » Syöpä » Lisää vuosia myeloomapotilaille
Myelooma

Lisää vuosia myeloomapotilaille

Myelooma
Myelooma
Kuva: Unsplash

Myelooma on luutytimen syöpäsairaus, joka syntyy pahanlaatuisten plasmasolujen lisääntyessä luuytimessä. Parantavaa hoitoa ei vielä ole, mutta jatkuvasti kehittyvät hoitomenetelmät ovat tuoneet lisää elämänlaatua ja elinvuosia potilaille.

Myelooman aiheuttajaa ei toistaiseksi tunneta, eikä sitä nykytietämyksen mukaan pidetä myöskään perinnöllisenä sairautena. Se voi aiheuttaa monenlaisia epämääräisiä ja myös muihin sairauksiin yhdistettävissä olevia oireita.

– Yleisin oire on luustokipu. Alkuvaiheen oireena selkäkipuja esiintyy noin 40 prosentilla myeloomapotilaista, hematologian erikoislääkäri Mervi Putkonen sanoo.

Putkosen mukaan monella myelooma löydetään silloin, kun se on vielä oireeton.

– Usein myelooma jää kiinni rutiiniverikokeessa esimerkiksi työterveystarkastuksessa. Veriarvoista huomataan, ettei kaikki ole kohdallaan, jonka jälkeen lähdetään ottamaan luuydin- ja verinäytettä sekä kuvaamaan luustoa.

Myelooman diagnosointi ei ole vaikeaa, kunhan hoitava lääkäri osaa yhdistää moneen muuhunkin taudinkuvaan sopivat oireet mahdolliseksi myeloomaksi.

–  Suomessa todetaan vuosittain vain hieman yli 400 uutta myelomaa, eli kyseessä on kuitenkin melko harvinainen sairaus. Se ei välttämättä tule ensimmäisenä lääkärille mieleen, Putkonen toteaa.

Lue myös: Kokemusta kasvaimista ja vertaistuen merkityksestä

Lisää vuosia elämään

Myelooma on vaikeusasteeltaan yksilöllinen, ja hoito räätälöidään sen mukaan. Sairautta ei voida pysyvästi parantaa, mutta jatkuvasti kehittyvät hoidot tuovat potilaalle lisää vuosia, jotka voivat olla täysin oireettomia.

– Oikean lääkkeen löydyttyä elämänlaatu paranee nopeasti, Putkonen tietää.

Myelooman hoito on muuttunut radikaalisti viimeisen 10 vuoden aikana.

– 2000-luvun aikana myelooman hoidossa ollaan otettu valtavia harppauksia. Vuosituhannen alussa potilaan ennustettiin elävän keskimäärin 2,4 vuotta diagnoosista, nykyisin ennuste ja tulevaisuus ovat paljon valoisampia. Tänä päivänä voidaan jo ajatella, että myelooma on vakava krooninen sairaus, jota voidaan hoitaa niin, että potilas saa elää hyvää ja oireetonta elämää, Putkonen kertoo tyytyväisenä.

Next article