Suuhygienisti Tarja Kirjatankin mukaan sairaassa suussa tautia-aiheuttavat bakteerit lisääntyvät rajoittamattomasti aiheuttaen ongelmia, jotka ilmenevät reikiintymisenä ja ennen kaikkea hampaiden kiinnityskudosten sekä muun suun pehmytkudoksen sairastumisena.

"Tupakointi aiheuttaa koko kehoon immunologisia muutoksia, jolloin bakteerit pääsevät lisääntymään hampaiden ientaskuissa."

– Myös täysin reikiintymättömässä suussa hampaita voidaan menettää kiinnityskudosten pettäessä. Tämä massiivinen tulehdustila ei välttämättä anna minkäänlaisia kiputuntemuksia.

Tupakoitsijan savukkeestaan imemä kuuma ilma voi polttaa poskien, suunpohjan, suulaen ja kielen pinnoilla limakalvoa. Kasvaneen bakteerimäärän ja savukkeen kemikaalien yhteisvaikutus voi olla kohtalokas. Tupakoitsijan kohdalla puhutaan usein keuhkosyöpäriskistä – suu- ja kurkkusyöpäriski saatetaan unohtaa, vaikka se on merkittävä.

 

Tupakoitsija erityisvaarassa sairastua parodontiittiin

Tupakka tappaa maailmassa yli 6 miljoonaa ihmistä vuodessa. Kohonneen syöpäriskin lisäksi tupakka sekä nuuska aiheuttavat myös muita suunterveydellisiä haittoja. Hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaa bakteereiden aiheuttamaa parodontiittia sairastaa noin 60 % suomalaisista. Tupakoitsijan riski sairastua parodontiittiin on jopa kymmenkertainen tupakoimattomaan verrattuna.

– Tupakointi aiheuttaa koko kehoon immunologisia muutoksia, jolloin tautia aiheuttavat bakteerit pääsevät lisääntymään hampaiden ientaskuissa, Kirjatankki sanoo.

Hoitamattomassa parodontiitissa suun bakteerien aiheuttama tulehdus vähitellen heikentää hampaiden kiinnitystä, mikä johtaa hampaiden irtoamiseen. Kroonisen parodontiitin on huomattu olevan yhteydessä myös erilaisiin yleissairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin.