Brakysädehoito on lyhytetäisyydeltä annettavaa, kudoksen sisäistä sädehoitoa. Siinä kohdun sisälle ja ympärille asennetaan erityiset neulat, joiden kautta syöpäkasvaimeen viedään pieni radioaktiivinen säteilylähde, joka tuhoaa kasvaimen. Hoitomuodolla on saatu hyviä tuloksia muun muassa paikallisesti edenneessä kohdunkaulasyövässä.

– Kudoksen sisälle annettavan sädehoidon etuna on, että sitä voidaan antaa huomattavasti suurempia annoksia kuin ulkoisesti. Tämä tarkoittaa syövän kannalta parempaa hoitotulosta, osastoylilääkäri Maarit Anttila Kuopion yliopistollisesta sairaalasta (KYS) kertoo.

Virpi Korhosen kohdalla jo sovittu leikkausaika peruttiin, kun laajempi levinneisyys kuvantaen huomattiin.

– Olihan se kauhea järkytys, kun luulin, että mitään ei enää ole tehtävissä ja että elämäni loppuu siihen. Helpotus oli suuri, kun KYSin asiantunteva gynekologi kertoi, että KYSissä tautiani voidaan vielä hoitaa brakysädehoidolla, Korhonen muistelee.

Ennen brakyhoitoa Korhoselle annettiin viiden viikon ajan ulkoista kemosädehoitoa lantion alueelle. Jo sen aikana kasvain pieneni, mutta lopullisesti se katosi kahden viikon aikana neljä kertaa siihen annetulla brakysädehoidolla.

– Hoitopäivät olivat intensiivisiä ja pitkiä. Kahdeksan tunnin hoitojen jälkeen olin väsynyt, mutta muita sivuoireita ei juuri ollut. Kivuista ei tarvinnut kärsiä ja hoitopäivien välissä sain liikkua normaalisti, Korhonen kiittelee.

Yhteensä seitsemän viikkoa kestäneen hoitojakson jälkeen Korhonen palasi kuukaudessa terveenä työelämään.

– Kahden kasvavan lapsen äitinä olen enemmän kuin kiitollinen, kun sain elämäni takaisin.

 

Keskittämällä laatua

Nykyisten laatuvaatimusten mukainen kuvantamiseen perustuva brakyterapia edellyttää vaativaa moniammatillista yhteistyötä. KYS on Suomessa brakyhoidon edelläkävijä ja siksi siellä on hoidettu brakypotilaita laajalti eri puolilta Suomea jo yli 10 vuoden ajan.

Osastoylilääkäri Anttilan mukaan olisi kaikkien etu, jos brakyterapiaa annettaisiin vain keskitetysti kuten muualla Euroopassakin tehdään.

– Kohdunkaulansyöpä on harvinaissairaus, jonka voidaan tulevaisuudessa olettaa vähenevän ehkäisevän rokotteen ansiosta. Brakyterapian keskittämisellä varmistetaan hoitavassa yksikössä riittävä vuotuinen potilasmäärä, jolloin kokemus ja ammattitaito säilyvät korkealla tasolla, Anttila painottaa.