Yleisimmät sydän- ja verisuonisairaudet ja niiden ilmenemismuodot

 

Sepelvaltimotauti

  • sydänlihaksen kuolio
  • sydäninfarkti
  • rasitusrintakipu

Sydämen vajaatoiminta

  • sydämen pumppaustoiminnon heikkeneminen

Aivoverenkiertohäiriöt

  • aivovaltimoverenkierron pysyvä tai tilapäinen heikkeneminen
  • aivoverenvuoto

 

Lähde: THL

Sydämen ja aivojen terveys kulkevat käsi kädessä. Yleisimmät sydän- ja verisuonisairaudet Suomessa ovat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt. 1970-luvulta lähtien nämä sairaudet ja niiden aiheuttama kuolleisuus ovat vähentyneet merkittävästi. Vaikka suunta on oikea, aiheuttavat sydän- ja verisuonisairaudet edelleen lähes puolet työikäisten suomalaisten kuolemista. Meillä on siis vielä töitä tehtävänä sydänterveyden edistämiseksi.

Sydän- ja verisuonisairaudet tulevat yhteiskunnalle myös kalliiksi, joten niiden tutkimukseen ja hoitoon kannattaa panostaa. Aihe tarjoaa näkökulman myös talouden kestävyysvajeeseen: työpaikkojen luomisen lisäksi on huolehdittava myös siitä, että tekijöitä – ja terveyttä – riittää.

 

Riskitekijöihin voi itse vaikuttaa

Omasta itsestä huolehtiminen ei ole itsekkyyttä. Auttamalla itseämme me autamme muita: pysymme terveempinä, ja voimme olla pidempään läheistemme ilona ja apuna. Sairastumisriskiin voi vaikuttaa elintavoilla.

Riskitekijöitä sydän- ja verisuonitaudeissa ovat kohonnut verenpaine ja veren korkea kolesterolipitoisuus, ravinnon rasvapitoisuus ja rasvan laatu, tupakointi ja diabetes. Taustalla on hyvin usein sekä ylipaino että liikkumattomuus. Korkea veren kolesterolipitoisuus tai verenpaine voivat olla myös perinnöllisiä.

Hyvälaatuisella ravitsemuksella on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Lisäksi tarvitsemme liikuntaa, unta ja stressistä palauttavaa lepoa. Neuvoja on toki helppo antaa, mutta vaikeampi toteuttaa – tiedän sen omastakin kokemuksestani.

Pari vuotta sitten verenpaineeni nousi vaivihkaa. Muutin ruokailutottumuksiani ja pudotin painoani kaksitoista kiloa. Muutoksen tekeminen ei aluksi tuntunut helpolta. Minua motivoi kuitenkin se, että halusin olla läsnä tyttäreni elämässä mahdollisimman pitkään. Kun tuloksia sitten alkoi näkyä, lisääntyi myös into jatkaa. Jokainen voikin miettiä, mikä itseä motivoisi muutokseen, ja mistä siihen voisi saada parhaan tuen.

 

Tukea arvojen mittaamisesta

Omaa terveyden tilaa voi seurata monilla tavoilla. Saatavilla on monenlaisia kehon toiminnan mittareita. Kannustan erityisesti verenpainemittarin käyttöön. Se on mitä mainioin lahja vaikkapa omalle vanhemmalle tai ystävälle. Verenpaineen ohella on hyvä olla perillä omista kokonaiskolesteroliarvoista, ja pitää silmällä vyötärön ympärystä.

Kohtuus kaikessa – myös terveyden tarkkailussa – on hyvä ohjenuora ihmisen elämään: mittaamisesta ei pidä tehdä elämän sisältöä, eikä kaloreita liikaa tuijotella. Tasapainoinen suhtautuminen omaan terveyteen riittää.

 

Suomessa terveyden huippuosaamista

Sydämen ja aivojen sairauksiin liittyvä hoito on Suomessa erittäin korkeatasoista. Sote-uudistus osaltaan tukee sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisvaltaista hoitoa.

Sydän- ja verisuonisairaudet, aivosairaudet ja diabetes linkittyvät vahvasti toisiinsa. Siksi Sydänliitto, Aivoliitto ja Diabetesliitto tekevät tiivistä yhteistyötä. Järjestöjen toiminta hyödyttää kaikkia meitä suomalaisia: ne tuovat tietoa, vertaistukea ja valvovat sairastuneiden etuja.

Terveydeksi!