-Hiv-tartunnan saanut ihminen pysyy kunnossa niin kauan kuin ottaa lääkkeensä, mutta jos lopettaa lääkityksen, virus lähtee leviämään nopeasti ja tauti etenee. Sen vuoksi lääkkeitä täytyy syödä säännöllisesti, osastonylilääkäri Matti Ristola painottaa.

Lääkkeet ovat kehittyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana huimasti.

-Lääkkeiden haittavaikutukset ovat nykyään vähäisiä eikä enää tarvitse syödä kahta kourallista lääkkeitä kolme kertaa päivässä, Ristola kertoo.

Jos lääkkeen nauttiminen on epäsäännöllistä, voi kehittyä lääkkeille vastustuskykyisiä viruskantoja. Silloin osaa lääkkeistä ei voi käyttää ja potilaan lääkitys vaikeutuu.

-Pahimmilaan se voi johtaa siihen, että lääkkeet loppuvat ja tauti lähtee etenemään, mutta se on äärimmäisen harvinaista. Me käytämme paljon voimavaroja siihen, että kerromme lääkityksen aloittaville ihmisille, kuinka olennaista lääkityksen toteuttaminen on.

 

Oireita ei kannata jäädä odottamaan

Suomessa on noin 2500–2800 hiv-tartunnan saanutta potilasta. Heidän lisäkseen noin 500 ihmisen arvioidaan kantavan virusta tietämättään.

-Virus tarttuu seksin ja veren välityksellä. Jos on ollut yhdynnässä sellaisen henkilön kanssa, jonka hiv-statuksesta ei ole ihan varma, kannattaa hakeutua testeihin noin neljä viikkoa myöhemmin. Oireisiin ei kannata luottaa, koska yli puolella ihmisistä tauti on oireeton vuosikausia. Tauti voi alkaa oirehtia vasta siinä vaiheessa, kun on jo kyse todella vakavasta tilanteesta, ja silloin on saattanut tietämättään tartuttaa viruksen muihin ihmisiin, Ristola muistuttaa.

Suomessa hiv:n hoito on keskitetty infektiolääkäreille yliopistollisiin keskussairaaloihin ja keskussairaaloihin, ja se on potilaalle ilmaista. Lääkehoito aloitetaan nykyään välittömästi hi-viruksen havaitsemisen jälkeen, koska  hoitamaton hiv-infektio altistaa syövälle ja tuberkuloosille.

 

Lääkkeet mahdollistavat normaalielämän

Hoitotulosta seurataan mittaamalla viruksen pitoisuutta verestä. Kun lääkehoito toimii hyvin, virusta ei enää havaita rutiinimenetelmillä.

-Jos virukset ovat olleet mittaamattomissa vähintään puolen vuoden ajan, potilas syö lääkkeitä ja vaste pysyy hyvänä, nykykäsityksen mukaan ihminen ei tartuta virusta. Yli 95 % potilaista pääsee tähän tavoitteeseen, Ristola kertoo.

Silloin myös lasten hankkiminen on mahdollista.

-Hiv-positiivisen naisen kannattaa aloittaa lääkitys ennen raskautta, jotta virus saadaan mittaamattomiin, ja jatkaa lääkitystä raskauden aikana. Kun virus ei tartu, raskaaksi voi tulla normaalisti yhdynnässä. Jos tartunta kuitenkin huolettaa, vaihtoehtoisia keinoja löytyy, Ristola kertoo.