Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Kotimittari hälyttää, jos veri ohenee liikaa
Terveysteknologia

Kotimittari hälyttää, jos veri ohenee liikaa

Kuva: Adobe Stock

Varfariininkäyttäjät pystyvät seuraamaan veren hyytymisarvoja INR-mittauksilla. Toistuvien laboratoriokäyntien vaihtoehtoehdoksi on kehitetty luotettava kotimittauslaite.

Varfariinia käytetään useiden eri sairauksien hoidossa. Yleisin käyttöaihe on eteisvärinä, jossa varfariinilla estetään hyytymien muodostuminen.  Varfariinia voidaan määrätä myös aivoveritulpan, keuhkoveritulpan tai lonkan proteesileikkauksen jälkeen ehkäisemään laskimotukoksia tai niiden uusimista.

Kun sairauden hoidoksi määrätään varfariinia, on tärkeää seurata, että veri ei ohene tai paksuunnu liikaa. INR- eli veren hyytymisarvo kertoo varfariinin vaikutuksen, jonka mukaan lääkeannosta voidaan säädellä siten, että hoito pysyy tasapainossa.

Mittaus on yksinkertaista ja tulos luotettava ja tarkka.

Sairaanhoitaja Kati Nurminen työskentelee Hämeenlinnan terveysasemalla pilottihankkeessa, jossa yhteistyössä diagnostiikka-alan yrityksen ja tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyrityksen kanssa testataan uuden teknologian avulla INR-arvon kotimittausta. Pieni ja käyttäjäystävällinen mittari määrittää INR-arvon sormenpäästä otettavasta veripisarasta. Mittaus on yksinkertaista ja tulos luotettava ja tarkka.

– Kotimittaus on koettu äärettömän hyväksi ja elämää helpottavaksi ratkaisuksi. Potilas saa mittarin ja etämittauksen käyttöönottovaiheessa kattavan perehdytyksen, jonka jälkeen hän pystyy tekemään mittauksia itselle parhaiten sopivina ajankohtina. Elämä helpottuu merkittävästi, kun jatkuvat laboratioriokäynnit jäävät pois, Nurminen toteaa.

Ammattilaisen apu on saatavilla tarvittaessa

Hämeenlinnan pilottihankkeessa INR-mittari lähettää mittaustuloksen omaan älypuhelmiessa olevaan Etämittaus sovellukseen. Sieltä tieto siirtyy automaattisesti terveydenhuollon ammattilaisille.  Sähköinen järjestelmä lisää hoidon varmuutta ja luo potilaille turvallisuuden tunnetta.

– Potilas saa mittaustuloksistaan nopeasti palautteen, sillä näen arvon heti ja pystyn ottamaan kantaa, jos arvoissa on tapahtunut huolestuttavaa heittelyä. Potilas ei jää yksin hoidon kanssa, sillä tiedonkulku on aukotonta, Nurminen kertoo.

Oman INR-mittarin käytön myötä potilaat ovat oppineet ymmärtämään elintapojen vaikutukset lääkehoitoon. Tämän ymmärryksen kautta he pystyvät entistä paremmin omilla valinnoillaan vaikuttamaan hoidon onnistumiseen. Tästä esimerkkinä muun muassa ruokavalion monipuolisuus vihreine vihanneksineen ja niiden mahdollisimman säännöllinen käyttö.

Kati Nurminen korostaa, etteivät kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset tule loppumaan.

– Hämeenlinnan monipuolisesta palveluvalikoimasta voidaan räätälöidä asiakkaalle sopivin palvelumuoto. Yksi palvelumalli on INR-etämittaus, jonka asiakas tekee kotona omalla mittarilla. Tulevaisuudessa hoitajan voi tavata sovitulla ajalla INR-poliklinikalla. Tämä palvelumuoto tukee erityisesti ikäihmisiä, Nurminen vakuuttaa.

Next article