HUS:in infektiotautien poliklinikalla työskentelevän infektiolääkäri Pia Kivelän mukaan hiv reagoi hyvin lääkkeisiin. Lääkkeet estävät viruksen lisääntymisen, jolloin potilaan viruskuorma laskee mittaamattoman matalle.

- Hiv-potilaiden lääkehoito on nykyisin hyvin siedettyä. Lääkkeitä otetaan kerran tai kahdesti päivässä, eivätkä ne aiheuta juurikaan sivuvaikutuksia. Kun lääkehoito toimii ja potilaan viruskuorma pysyy matalalla, infektio ei pääse etenemään aids-vaiheeseen ja tartunnan saanut pysyy terveenä.

- Nykytiedon mukaan varhain todettu hiv ei enää lyhennä merkittävästi ihmisen elinikää. Jos tartunta todetaan viiveellä, suurin osa selviää siitäkin, mutta alussa voidaan tarvita pitkääkin sairaalahoitoa, Kivelä kertoo.

 

Ikävä lomatuliainen

Vuonna 2016 Suomessa todettiin 183 uutta hiv-tartuntaa. 60 prosenttia tartunnan saaneista oli kotoisin maasta, jossa hiv on yleinen. Kantasuomalaisten tartunnoista merkittävä osa oli saatu miesten välisestä seksistä sekä ulkomaantuliaisina.

”Perheen perustaminen ja lasten saaminen ovat nykyisin täysin mahdollisia hiv:stä huolimatta.”

Etenkin heteroseksissä saaduissa tartunnoissa ulkomaan tartuntojen osuus on merkittävä (65 %.) Suurin osa ulkomailla saaduista tartunnoista oli Thaimaasta (74), Venäjän ja Viron tartuntoja oli yhteensä 30 ja Espanjasta 13. Kaiken kaikkiaan tartuntoja yhteensä 35 eri maasta.

Pia Kivelän mukaan ulkomailla tapahtunut suojaamaton yhdyntä tuntemattoman kumppanin kanssa on riski hiv:lle sekä muille sukupuolitaudeille. Jos kondomi on unohtunut, oman itsensä ja muiden suojaamiseksi testiin kannattaa hakeutua heti.

- Arvioiden mukaan noin 800 suomalaista sairastaa tälläkin hetkellä hiv:tä tietämättään. Koska he eivät tiedä sairaudestaan, he voivat myös tartuttaa sitä muihin.

 

Testaa varmuuden vuoksi

Jos lähimenneisyydessä on ollut suojaamatonta seksiä kotimaassa tai ulkomailla, Pia Kivelä kehottaa testaamaan sekä muut sukupuolitaudit että hiv:n. Testi suojelee omaa ja muiden terveyttä.

- Hiv-testissä voi käydä terveysasemalla, yksityisessä lääkärikeskuksessa, sukupuolitautien poliklinikalla tai esimerkiksi HivPointin Helsingin, Oulun tai Tampereen toimipisteessä. HivPointilla testin voi tehdä myös anonyymisti ja pikatestin tuloksen saa odottaessa. THL:n ja HivPointin lanseeraama kotitestaus ei ole vielä alkanut, mutta se tulee käyttöön vielä tämän vuoden aikana.

Vaikka hiv on tänä päivänä yhtä hyvin hoidettavissa kuin mikä tahansa krooninen sairaus, siitä ei edelleenkään puhuta.  Pia Kivelä sanoo, että hiv-tartuntaan liittyvät sosiaalinen paine ja häpeä ovat vähitellen vähenemässä.

- Esimerkiksi perheen perustaminen ja lasten saaminen ovat nykyisin täysin mahdollisia hiv:stä huolimatta. Tämä kuvastaa sitä, kuinka hyvin tauti on nykyisin hoidettavissa.