Mitään oireita ei ollut, kyse oli pikemminkin rutiinitarkastuksesta.

Lääkäri kertoi verikokeen tuloksen Jukalle jo puhelimessa.

– Olihan se melkoinen sokki. Sain lähetteen Auroran sairaalaan, jonka jälkeen kävelin terveyskeskuksesta läheiseen kahvilaan selvittämään ajatuksiani.

Tuolloin 1990-luvun puolivälissä hiv oli vakava tauti, joka ennusteen mukaan voisi johtaa kuolemaan 5–10 vuodessa. Tehokkaita lääkkeitä tuli tarjolle vasta muutama vuosi myöhemmin ja yleiset asenteet olivat pelokkaat, jopa vihamieliset.

– Muistan kuunnelleeni keskusteluja, joissa puhuttiin hyvin asenteellisesti hiv:stä homojen ja narkkareiden tautina.

Tänä päivänä Jukka arvelee, että uskaltaisi nousta seisomaan ja sanoa puhujille olevansa yksi heistä. Silloin ei kuitenkaan rohkeutta ollut. Lähinnä mielessä kolkutteli ajatus mahdollisesta kuolemasta.

– Tuli itkua ja raivoa, tuntui niin väärältä, olin vasta kolmekymppinen.

Jukka kertoo kuitenkin olevansa onnekas, sillä hän pystyi kertomaan heti ystävilleen ja läheisilleen tartunnasta, vaikka helppoa se ei ollut.

– Äiti ja isä eivät heti tienneet miten käsitellä asiaa. Jätin heille tietoa ja tukipisteen numeron. Taisi kulua pari kuukautta ettemme tavanneet, mutta en kokenut itseäni hylätyksi. Tiesin, että he tarvitsivat aikaa asian sulattelemiseen.

Jukka itse kävi läpi tapahtunutta ystäviensä kanssa. Nopeasti hän hakeutui myös Positiiviset ry:n järjestämään vertaistukeen, vaikka arveli, ettei ehkä tarvitse sitä.

– Kyllä sillä kuitenkin on merkitystä, että kuulee selviytymistarinoita ihmisiltä, jotka ovat samassa tilanteessa. Vaikka lääkäri kertoo lääkkeistä, niin on hyvä, että joku kertoo omakohtaisesta kokemuksesta sen lääkkeen syömisestä, sivuvaikutuksista ja miten lääkkeenotto tapahtuu arjessa.

Vertaistuesta saa myös neuvoja kertomiseen, miten kertoa kenellekin ja mitä on hyvä ottaa huomioon. Jukalle itselleen huojentavaa on ollut tieto, että toimivalla lääkityksellä hän ei voi tartuttaa muita seksuaalisessa kontaktissa.

– Hyvä puoli on myös se, että kun tapasin tyttöystäväni, hivin kautta myös seksistä puhuminen tuli mukaan heti suhteen alussa.

Muutenkin Jukka kokee, että kaikesta huolimatta hiv ja vertaistuki ovat johdattaneet hänet tutustumaan itseensä, pohtimaan syvällisemmin mitä haluaa ja nauttimaan elämästä.

 

Haastateltavan nimi on muutettu