Migreeni on 4–72 tuntia kestävä, keskushermoston herkkyydestä johtuva kiputila, johon sisältyy pahoinvointia sekä ääni-ja valoherkkyyttä. Fyysinen rasitus pahentaa oireita. Kroonisesta migreenistä puhutaan silloin, kun migreenidiagnoosin saaneella potilaalla esiintyy päänsärkyä vähintään 15 päivänä kuukaudessa yli kolmen kuukauden ajan ja vähintään 8 päivänä särky sisältää migreenin oireita.

– Toistuvat ja pitkittyneet migreenikohtaukset, kofeiinin liikakäyttö, stressi, masennus, unihäiriöt, ylipaino sekä lääkkeiden liikakäyttö ja purentahäiriöt voivat johtaa migreenin kroonistumiseen. On tyypillistä, että kroonistuneen migreenin taustalla on stressaava elämäntilanne, jolloin migreenikohtauksia on esiintynyt usein. Tämä voi johtaa kierteeseen, jossa runsas särkylääkkeiden käyttö herkistää keskushermoston kipujärjestelmää entisestään ja johtaa jopa päivittäiseen päänsärkyyn, migreenihoitaja Marja Hassinen kertoo.

 

Hyvä fyysinen kunto ja terveelliset elämäntavat auttavat ehkäisemään migreenikohtauksia, mutta usein avuksi tarvitaan myös lääkitystä.

– Migreenin kroonistuessa on lisäksi syytä hakea apua neurologian erikoislääkäriltä. Kivunhoitoon erikoistuneen psykologin kanssa voi keskustella kivun kanssa elämisestä ja sen vaikutuksista työ-, perhe- tai ystävyyssuhteisiin. On tärkeää, että kipupotilas saa apua myös kivun liitännäisoireisiin, kuten väsymykseen, ahdis­tukseen ja turhautuneisuuteen, Hassinen sanoo.

 

Käypä hoito –suositukset ohjaavat migreenipotilaita ubikinonin käyttöön

Ubikinoni on vitamiinin kaltainen aine, jota on muun muassa sisäelimissä, lihassa, sillissä, soijassa ja sardiineissa. Ihmisen keho tuottaa ubikinonia myös itse, enimmillään ubikinonin tuotanto on 20–25 vuotiaana, jonka jälkeen se alkaa laskea. Fyysinen harjoittelu tyhjentää ubikinonivarastoja.

Ubikinoni auttaa migreeniin virallisten Käypä hoito -suositusten mukaan, jotka ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Migreenistä kärsiville suositellaan 100 mg ubikinonia 1–3 kertaa vuorokaudessa. Tieteellisesti tutkituilla ubikinoni-valmisteilla on saatu merkittäviä hyötyjä migreenipotilaiden hoidossa lääkehoidon rinnalla. Ubikinonin avulla voidaan hoitaa sairauden oireiden sijaan itse syytä.