MS-tauti on edelleen krooninen sairaus, mutta hoito ja potilaan ennuste ovat vuosien varrella kehittyneet valtavasti.

MS-tauti on perimän ja ympäristövaikutusten seurauksena syntyvä neurologinen sairaus. Sana multippeliskleroosi tarkoittaa, että taudin aiheuttamat oireet ovat ajan ja paikan suhteen multippeleja, moninkertaisia.

– MS-tauti iskee useaan eri kohtaan useana eri ajankohtana. Tiettynä hetkenä vaikeakin oire saattaa seuraavassa hetkessä helpottua tai jopa hävitä, ilmaantuakseen sitten uudelleen erilaisena ja eri alueelle kehoa. Oireet paikantuvat tyypillisesti näköhermoon, pikku- tai isoaivoihin, joskus selkäytimeen. Ongelmat jämähtävät harvoin yhteen ja samaan keskushermoston alueeseen, neurologi Mikko Kallela kertoo.

MS-taudin oireet ovat tyypillisiä neurologisia puutosoireita.

– Potilailla esiintyy halvausoireita, tunnottomuutta, lihasheikkoutta ja näköhäiriöitä, Kallela listaa.

MS-tauti voi aiheuttaa myös seksuaalitoiminnan häiriöitä ja virtsanpidätysvaikeuksia.

Potilaista 80 % sairastaa taudin aaltomaista muotoa, jossa oireita tulee ja menee.

– Tällöin yleensä ensimmäiset 10–15 vuotta taudin oireet aaltoilevat ja paranevat 2–4 viikon kuluessa niiden ilmaantumisesta. Vähitellen alkaa kuitenkin ilmaantua pysyvääkin haittaa, toisilla nopeammin, toisilla hitaammin. Harvinaisempi MS-taudin muoto etenee tasaisesti ja nopeasti heti diagnoosista lähtien, Kallela kertoo.

 

Hoitojen kehittyminen parantaa ennustetta

MS-tauti on yhä edelleen kantajalleen elinikäinen kumppani, mutta viimeisen kymmenen vuoden ajan sairauden hoidossa on otettu hurjia harppauksia.  

– Markkinoille on tullut paljon lääkkeitä, joiden avulla pystytään vaikuttamaan taudin kulkuun ja kuvaan. Oireita pystytään hillitsemään ja osalla taudin etenemistä onnistutaan hidastamaan. Tämä on suuri kehitysaskel, aikaisemmin ei oikein ollut lääkkeitä tarjota, Kallela kertoo.

Jossain määrin myös omalla toiminnalla voi vaikuttaa taudin kulkuun.

– Hyvässä fyysisessä kunnossa pysymisestä on apua. Lisäksi on suositeltavaa käyttää d-vitamiinivalmisteita, ne rauhoittavat immuunipuolustusta, Kallela neuvoo.

Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat paljon yksilöittäin, ja niin myös potilaan ennuste. Valtaosa potilaista kuitenkin sopeutuu sairauteensa ja selviää hyvin.