Lääkkeettömien hoitomuotojen yhdistelmällä pääsee todennäköisesti päivittäistä särkylääkekierrettä parempiin tuloksiin.

Kipu määritellään krooniseksi, kun se on jatkunut vähintään kolmen kuukauden ajan, eikä sen aiheuttajana ole tulehdus. Käypä hoito –suosituksissa lääkkeettömät kivunhoitomenetelmät nostetaan ensisijaiseksi hoitomuodoksi. Silti lääkkeettömiä hoitomahdollisuuksia käytetään niissä piilevää potentiaalia huomattavasti suppeammin.

- Meillä on todella hyviä kokemuksia monimuotoisesta lääkkeettömästä kivunhoidosta kroonisilla kipupotilailla. Silti uusiin lääkkeettömiin hoitomuotoihin liittyy paljon ennakkoluulojakin. Omiin hoitokokemuksiin perustuen kannustan kokeilemaan rohkeammin lääkkeettömiä kivunhoidon mahdollisuuksia, fysioterapeutti ja Diacorin fysioterapian kehittämispäällikkö Maarit Honkasola painottaa.

Lääkkeettömiä kivunhoidon muotoja ovat esimerkiksi liikunta, terapeuttiset hoidot, kylmä-kuumahoidot, ihon läpi annettava sähköstimulaatiohoito eli TENS-terapia sekä laserhoito. Näiden avulla on onnistuttu kohentamaan kipupotilaiden toimintakykyä ja parantamaan elämänlaatua myös lääkehoidon rinnalla. 

"Tulokset olkapää- kyynärpää- ja polvivammojen hoidossa ovat olleet lupaavia"

 

Laserhoitoa ja sähköstimulaatiota

Maarit Honkasola käyttää kipupotilaidensa hoidossa apuna muun muassa TENS-terapiaa ja laseria.

- Olen käyttänyt laseria paljon muun muassa jänteisiin kohdistuvissa paikallisissa kiputiloissa. Tulokset olkapää- kyynärpää- ja polvivammojen hoidossa ovat olleet lupaavia. Laserin vaikutuksen huomaa usein hyvin nopeasti, monet jo ensimmäisten hoitokertojen aikana, Honkasola kehuu.

Laserhoidolla vaikutetaan kehon omaan luonnolliseen puolustusmekanismiin. Solut hyödyntävät laservalon energian, jolloin kehon oma puolustusjärjestelmä aktivoituu ja paraneminen nopeutuu.

- Asiakkaani ovat käyttäneet laseria kotona fysioterapiakäyntien välissä. Kuntoutumisajat ovat nopeutuneet ja asiakkaat ovat kokeneet laserin helpottavan kipua, Honkasola kertoo.

Perinteikkäämmässä TENS-terapiassa hermoihin lähetetään impulsseja kiputuntemusten estämiseksi. Siinä missä laserilla vaikutetaan suoremmin itse kivun aiheuttajaan, TENS-terapiassa sähkö ohittaa selkäytimessä hermoradat, jotka välittävät kiputuntemuksen aivoille.

- TENS katkaisee kipua ja parantaa verenkiertoa. Lihakset rentoutuvat ja olo virkistyy, Honkasola luet­telee terapian hyötyjä.
Kumpikin hoitomuoto sopii myös kotikäyttöön, joka helpottaa kipupotilaan arkea ja säästää lääkärikäyntejä ja kukkaroa.

- Nykyisin laitteet ovat helppokäyttöisiä ja pieniä, joten ne toimivat hyvin myös kotisohvalla ja matkoilla, Honkasola päättää.

Oletko saanut apua kipuun ilman lääkkeitä?

Vastaa kysymykseen (Kyllä/Ei) viestikentässä ja osallistu iTens-laitteen arvontaan! Tuotteen arvo 139 euroa. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti 28.4.2017 mennessä.

Lue lisää iTens-laitteesta tästä:
iTens - kivunhoitoa lääkkeettömästi (www.terveystekniikka.fi)
iTENS on laite paikallisen kivun lievitykseen. Aivan uusi teknologia takaa helpon käytön huomaamattomasti paikasta ja ajasta riippumatta.