Aivoliiton Korvaamaton kovalevy -hankkeen TNS Gallupilla teettämässä tutkimuksessa vain 36 % suomalaisista kertoi tietävänsä aivoverenkiertohäiriön oireet. Puolet vastasi, ettei tiedä niitä ja 16 % ei osannut sanoa.

Tämä on huolestuttavaa, onhan aivoverenkiertohäiriön iskiessä nopea hoitoon pääsy toipumisen kannalta elintärkeää. Oireiden ilmetessä on soitettava välittömästi hätänumeroon 112. Silti, vaikka oireet menisivät ohi.

Asia on tärkeä, koska aivoverenkiertohäiriön saa Suomessa vuosittain 25 000 henkilöä. Suurin osa on aivoinfarkteja eli valtimotukoksia.

 

Tunnista ja soita 112

Soitto 112:een käynnistää hoitoketjun, jossa sairastunut välittömän ensihoidon jälkeen kuljetetaan viiveettä suoraan oikeaan sairaalaan.

– Sinne on kiire, koska tukoksen liuotushoito on aloitettava ensitunteina, ja jokainen ylimääräinen minuutti huonontaa ennustetta. Verisuonen tukkeutuminen aiheuttaa aivokudokseen hapenpuutteen. Mitä kauemmin verenkierto on estynyt, sitä suuremmiksi vauriot kasvavat, muistuttaa Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine.

Nopea hoito edellyttää, että sairastunut itse tai muu henkilö tunnistaa oireet ja soittaa hätänumeroon. Aivoverenkiertohäiriöihin ei välttämättä liity kipua ja oireita ei aina huomaa itse.

 

TIA on varoitus

TIA:n (Transient Ischemic Attack) oireet ovat samat kuin aivoinfarktissa, mutta menevät ohi.

– Vaikka oireet häviäisivät, on hoitoon hakeuduttava välittömästi. TIA:n sairastaneista moni saa aivoinfarktin ja puolet heistä jo 24 tunnin kuluessa, Roine painottaa.

 

Tunnista oireet:

 

  • Puheen puuroutuminen tai sanojen löytämisen vaikeus.
  • Toisen suupielen roikkuminen.
  • Toisen raajan tai raajaparin heikkous.
  • Näköhäiriöt.