Lue lisää ja tue urheilijoita, joilla on vakavia päävammoja.

www.teamfightback.com/fi/

19-vuotiaana Pekka Hyysalo oli juuri aloittanut uransa ammattilaskijana. 28.4.2010 hän oli kuvaamassa elokuvaa Ylläksellä, kun viimeisellä laskulla voimakas tuulenpuuska tarttui mieheen ja Pekka lensi vauhdilla yli alastulon tasaiselle, iskeytyen vasen takaraivo edellä rinteeseen. Seurauksena oli erittäin vakava aivovamma ja neliraajahalvaus.

Pekka oli menestynyt freestylehiihtäjä, joka kiersi myös kansainvälisiä kisoja. AFP:n (Association of Freeskiing Professionals, Big Air) ranking oli 11. ja edellisenä vuonna hän oli kirjoittanut ylioppilaaksi Rukan Alppilukiosta hienoin arvosanoin.  

Onnettomuudessa haljennut kypärä pelasti hengen. Tilanne oli silti aluksi kriittinen. Pekkaa pidettiin lääketieteellisessä koomassa useita viikkoja ja kuukausi kului teho-osastolla. Aluksi hän ei pystynyt puhumaan, syömään tai liikkumaan. Ajasta onnettomuuden jälkeen ei ole muistikuvia.  

Lääkärit antoivat huonoja ennusteita: kävelemään oppiminen olisi epävarmaa ja laskemaan hän ei pystyisi ehkä enää koskaan. ​Todellinen kuntoutuminen alkoi kesällä 2010 ja se on ollut lopulta yllättävän nopeaa. Puolen vuoden jälkeen onnettomuudesta Pekka käveli taas ja rinteessä hän oli 11 kuukauden kuluttua.  

Mikä on ollut kaikkein vaikeinta kuntoutumisessa?

 - Se oli seisomisen opettelu trampoliinin päällä, kotona Satavassa syksyllä 2010.  

Sinnikäs, peräänantamaton mieli ja nuoren urheilijan hyvä peruskunto ja fysiikka ovat auttaneet taistelussa. Onnettomuus on kuitenkin jättänyt jälkensä. Sillä on ollut vaikutusta muun muassa puheeseen, tasapainoon, hienomotoriikkaan ja muistiin.   Potilaan näkökulmasta katsottuna Pekka on kokenut saaneensa hyvää terveydenhuoltoa Suomessa. ​Erityisesti Oulun teho-osastoa hän haluaa kiittää. Kesän 2010 sairaalajaksojen jälkeen Pekka ei ole juurikaan käyttänyt terveydenhuollon palveluja.

 

Voit joko luovuttaa tai taistella

 Mitä sinulle kuuluu tällä hetkellä?

- Olen hieman kipeänä, on melkoinen flunssa, mutta muuten kaikki on erittäin jees.

Missä vaiheessa kuntoutumista mennään nyt?

- Ihan okei, mutten ole vielä läheskään valmis! Teen työtä päästäkseni kuntoon. En ole vielä Back, joten päiväni sujuvat Fight:n tuoksinassa.FightBack on Pekan perustama tuotemerkki ja liike, jonka tarkoituksena on auttaa ja tukea Pekan omaa ja muiden päävamman saaneiden kuntoutusta, erityisesti niiden, joilla ei ole vakuutusta turvanaan. Pekan positiivisen asenteen ja periksiantamattomuuden vuoksi Pekka valittiin viime vuonna Suomen positiivisimmaksi henkilöksi ja valoisuudellaan hän on tukenut ja tsempannut myös muita erilaisissa haasteellisissa tilanteissa olevia ihmisiä.

Vaikeuksien ja kuntoutumisen keskellä hän on pystynyt keskittymään positiivisiin asioihin elämässä.  Terveisinä kaikille suomalaisille, jotka ovat jossain vaiheessa hoitoa tai kuntoutusta sairauden tai loukkaantumisen jälkeen hän lähettääkin: ”Älkää antako periksi!”.