Etusivu » Flunssa » Unohtuiko käsienpesu?
Flunssan ehkäisy

Unohtuiko käsienpesu?

Kuvat: Getty Images

Silloin kun ympäristössä liikkuu hengitystie-, influenssa- tai ripuliepidemia, tiheä käsienpesu on tutkitusti hyödyksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mikrobiologian yksikön johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra muistuttaa, että kädet tulisi pestä jokaisen wc-käynnin lisäksi aina, kun siirtyy tilasta tai paikasta seuraavaan tai ulkoa sisälle.

Kädet on syytä pestä huolella myös ennen jokaista ruokailua tai ruoan valmistusta. Siis pitkälti toistakymmentä kertaa päivässä.

– Bakteerit ja virukset siirtyvät elimistöön herkimmin käsien ihon sekä silmien, suun ja nenän limakalvojen kautta. Huolellinen ja ahkera käsienpesu voi säästää monelta flunssataudilta. Se tarkoittaa huolellista saippuapesua, eikä vain käsien pikaista huljauttamista vesihanan alla, Savolainen-Kopra sanoo.

Lue myös: Osaatko pestä kädet oikein? Suojaudu pöpöiltä huolellisella käsienpesulla

Vettä ja saippuaa

Oikeaoppinen käsienpesu kestää 40–60 sekuntia, jonka aikana kädet hangataan saippualla kauttaaltaan. Saippua ei tapa pöpöjä, mutta se edistää veden ja hankaamisen aikaansaamaa mekaanista puhdistusta.

Carita Savolainen-Kopra painottaa myös käsien huolellisen kuivaaminen tärkeyttä. Huonoin vaihtoehto kuivaamiseen on automaattikuivaaja, joka lennättää bakteereja pisaroiden mukana ympäri wc-tiloja.

– Julkisissa tiloissa kertakäyttöinen paperipyyhe on paras, mutta kangaspyyhekin kelpaa, kunhan se on rullamekanismilla toimiva. Hanaan tai vessan ovenkahvoihin ei pitäisi koskea pesun jälkeen lainkaan. Jos hana ei ole automaattinen, sen voi sulkea käsipyyhkeellä. Oven kahvan voi puolestaan painaa alas vaikkapa kyynärpäällä, Savolainen-Kopra ohjeistaa.

Hän sanoo, että käsidesillä voi viimeistellä käsienpesun, mutta se ei korvaa mekaanista hankausta ja saippuapesua.

Tutkitusti tehokasta

THL:n vuosina 2008-2017 toteuttamassa STOPFLUNSSA-projektissa tutkittiin, voidaanko käsihygienian tehostamissuosituksilla ja tartuntojen leviämisen vaikeutumiseen tähtäävällä käyttäytymisohjeistuksella vähentää hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan akuutteja infektioita ja näistä johtuvia töistä poissaoloja toimistotyötä tekevillä aikuisilla.

Lopputulos on yksiselitteinen: kyllä voidaan.

– Kolmesta tutkimusryhmästä (käsidesi, vesipesu ja saippuavesipesu) merkittävästi vähiten sairauspoissaoloja oli ryhmällä, joka pesi ohjeiden mukaisesti käsiään vedellä ja saippualla. Se todellakin ehkäisee infektiotartuntoja tehokkaasti, Savolainen-Kopra päättää.

Next article