Pöly, mikrobit, allergeenit ja muut sisäilman epäpuhtaudet voivat aiheuttaa oireita, mutta altistumista ärsyttäville yhdisteille voi vähentää tekemällä viisaita valintoja.

Suomalaiset viettävät noin 90 % ajastaan sisäilmassa, joten tiloissa käytetyillä materiaaleilla ja niiden aiheuttamilla päästöillä on merkitystä, Allergia- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen muistuttaa.

Hengitystieoireiden lisäksi limakalvojen ärsyyntyminen tai väsymys ja päänsärky voivat olla merkkejä altistumisesta ilman epäpuhtauksille. Virtanen neuvoo kiinnittämään huomiota erityisesti kodin suuriin pintoihin.

– Lattiassa, seinissä ja katossa kannattaa suosia vähäpäästöisiä materiaaleja. Ne tunnistaa Rakennustietosäätiön myöntämästä M1-tunnuksesta tai Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnuksesta. Tunnuksella merkitty tuote on tutkittu ja sen aiheuttamat päästöt ovat tavallista alhaisempia.

Tunnuksilla merkittyjä tuotteita on nykyään hyvin saatavilla. Kaupoista löytyy esimerkiksi vähäpäästöisiä keittiön kaapistoja ja tasoja, maaleja, eristemateriaaleja ja tapetteja.

– Lattiamateriaaleissa kannattaa suosia sellaisia vaihtoehtoja, jotka voi kiinnittää ilman liimaa. Liimat vapauttavat erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa joillekin ärsytysoireita jo pieninä pitoisuuksina, Virtanen kertoo.

Voimakkaasti haisevat tuotteet kannattaa jättää ostamatta. Ostoksilla kannattaa myös tutkia, onko tuote helposti puhdistettava.

– Suosisin sellaisia materiaaleja, joita voi pestä ja imuroida. Pehmustetuista huonekaluista, kuten sohvista, kannattaa valita sellainen, jonka päälliset voi irrottaa ja vesipestä. Huonekaluissa sileä pinta on hyvä, koska se kerää karheaa pintaa vähemmän pölyä ja on helppo pyyhkiä puhtaaksi, Virtanen neuvoo.

– Kannattaa huolehtia myös kodin tuuletuksesta ja hyvästä ilmavaihdosta, Virtanen muistuttaa.