Suomalainen sisäilma on yleisellä tasolla laadukasta, mutta siitä huolimatta FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan noin 20 % suomalaisista naisista ja 10 % miehistä kokee sisäilman aiheuttavan oireita työpaikoilla. Suurin osa ongelmista johtuu ilmastostamme. Limakalvot kuivuvat, josta seuraa nuhaisuutta ja hengitysongelmia.

Kansanterveystieteen professori Juha Pekkanen toteaa tämän olevan pohjoismainen ilmiö.

– Talvella säiden viilentyminen johtaa sisäilman kuivumiseen. Tilannetta pahentaa vielä monien asuntojen turhan korkeat lämpötilat, hän toteaa.

– Siitä seuraa limakalvojen ärtymistä ja muita suomalaisten hyvin tuntemia hengitystieoireita.

 

Tarkkana ilmankostuttimien kanssa

Moni harkitsee ilmankostuttimen hankkimista. Näitä on kolmea eri tyyppiä: höyrystävä, kylmähöyrystävä sekä pisaroiva. Hengitysliiton mukaan höyrystävä tyyppi on näistä turvallisin, sillä siinä useimmat mikrobit tuhoutuvat veden kuumentuessa.

Myös Pekkanen painottaa, että kaikki ne kostuttimet, joissa on paikoillaan seisovaa vettä, ovat mahdollisia homeriskejä. Tätä kautta sisäilmaan voi päästä haitallisia mikrobeja, jotka voivat puolestaan jälleen lisätä hengitysongelmia.

– Kun makuuhuoneiden lämpötila pidetään alle 20 asteessa ja mahdollisesti huolehditaan ilmankosteudesta kostuttimen avulla, moni oireilu saadaan hallintaan ja unikin paranee, toteaa Pekkanen.