Yksi heistä on hyvinkääläinen Sampo Lavikka, 34, joka elää A-hemofiliasta huolimatta hyvää ja aktiivista elämää.

Sairaus on erittäin harvinainen. Uusia tapauksia todetaan noin viisi vuosittain. Sampo Lavikan hemofilia todettiin pian syntymän jälkeen. Hän sai vauvana aivoverenvuodon, jonka aiheuttajaksi paljastui A-hemofilia.

- Sairaus oli yllätys, vaikka äitini tiesi olevansa taudin kantaja. Hemofilia aiheuttaa vaikeita verenvuotoja, mutta minä olen ollut sen kanssa melkoisen onnekas. Esimerkiksi nivel- tai lihasvuotoja on ollut, mutta niveleni ovat silti kunnossa, Lavikka kertoo.

 

Kolme pistosta viikossa

"Jos kolhaisen itseni johonkin, saatan saada tavallista isomman mustelman. Muuten sairautta ei oikeastaan huomaa."

Sampo Lavikan sairaus pysyy hallinnassa kolmella viikoittain pistettävällä hyytymistekijäinjektiolla.

- Injektioiden ansiosta vereni hyytyy normaalisti. Aika vähän joudun loppujen lopuksi sairautta miettimään arjessa. Lääkkeet pitää toki aina muistaa, jos esimerkiksi lähden matkalle. Myös suonien kunto mietityttää, koska jatkuva pistäminen aiheuttaa arpikudosta ajan myötä. Toistaiseksi suonet ovat kuitenkin pysyneet erittäin hyvässä kunnossa.

Sampo treenaa salilla viidesti viikossa. Hän kehittää kuntoaan kehonrakennustyylisellä ohjelmalla. Hiljttain hän kouluttautui kuntosaliohjaajaksi ja on nyt hakemassa töitä.

- Salillakaan minun ei varsinaisesti tarvitse varoa mitään. Jos kolhaisen itseni johonkin, saatan saada tavallista isomman mustelman. Muuten sairautta ei oikeastaan huomaa.

– Positiivisella elämänasenteella pärjää kuitenkin pitkälle. Se on iso voimavara.