Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Ihotautilääkäri tunnistaa ja osaa hoitaa HS-taudin
HS-tauti

Ihotautilääkäri tunnistaa ja osaa hoitaa HS-taudin

hs-tauti
hs-tauti
Kuva: Getty Images

Hidradenitis suppurativa, lyhemmin HS-tauti, on krooninen ja etenevä tulehduksellinen ihosairaus. HS-taudissa ihoalueita tulehtuu, ja niille syntyy finnimäisiä kyhmyjä ja jopa kananmunan kokoisia paiseita. Taudin tunnistaminen ja erottaminen yksittäisestä ihoinfektiosta on tärkeää, koska se voidaan saada hoidoilla oireettomaksi.

HS-tautia sairastaa Suomessa noin 50 000 henkeä, moni tietämättään. Diagnoosin saaminen voi viivästyä, mikäli sitä pidetään ja hoidetaan paikallisena ihoinfektiona.

– HS-taudin diagnoosi perustuu iholääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen sekä potilaan kertomukseen. Mikäli paiseita on ollut puolen vuoden aikana toistuvasti taudille tyypillisissä paikoissa: kainaloissa, nivusissa, pakaroissa, genitaalialueilla ja naisilla rintojen alla, voi kyseessä olla krooninen, märkivä ihotulehdus eli HS-tauti, Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Tiina Lipitsä kertoo.

HS-tautia sairastavista suuri osa on ylipainoisia. Valtaosa myös tupakoi ja tupakointia onkin pidetty keskeisimpänä tautia edistävänä tekijänä.

HS-taudin nimi on harhaanjohtava, sillä kyseessä ei oikeastaan ole hikirauhastulehdus. Märkivä paise kehittyy karvatupen alueelle niille ihoalueille, joissa on isoja eli apokriinisia hikirauhasia.

– Paiseet voivat olla todella kipeitä, etenkin jos ne tulevat housujen tai paidan hankausalueelle. Paise voi myös vuotaa pahanhajuista eritettä. Varsinkin naiset kokevat taudin todella ikäväksi ja sosiaalista elämää rajoittavaksi.

Kokonaisvaltaista hoitoa

HS-tautia sairastavista suuri osa on ylipainoisia. Valtaosa myös tupakoi ja tupakointia onkin pidetty keskeisimpänä tautia edistävänä tekijänä. HS-tauti voi liittyä myös hormoneihin. Osalla naisista taudin aktiiviset vaiheet vaihtelevat kuukautiskierron mukaan. Se voi puhjeta myös synnytyksen jälkeen.

– HS-taudin aiheuttamia, märkiviä paiseita hoidetaan paikallisantibiootilla ja sisäisellä antibioottihoidolla. Tautiin on olemassa myös muita lääkkeitä. Yksi hoitovaihtoehto on leikkaus, jossa kirurgi poistaa toistuvasti oireilevia ihoalueita, Tiina Lipitsä listaa.

Märkivien ihotulehdusten lisäksi HS-tautia sairastavan on tärkeä huolehtia kokonaisvaltaisesti omasta terveydestään. HS-tauti altistaa masennukselle ja siihen on liitetty myös muun muassa kohonnut tulehduksellisten suolistosairauksien riski.

– Monet HS-tautia sairastavat ovat kokeneet vertaistuen erittäin hyödylliseksi. Monesti taudin oireet myös lievittyvät ikääntymisen myötä, Tiina Lipitsä päättää.

Next article