Omahoidossa 1-tyypin diabeetikoille säännölliset verensokerimittaukset ovat elinehto, mutta myös 2-tyypin diabeetikko hyötyy sokerin mittauksesta.

Insuliinilääkitystä käyttävälle diabeetikolle säännöllinen verensokerinseuranta on välttämätöntä, ettei verensokeri pääse laskemaan liian matalaksi, sillä insuliinihoitoon liittyy matalan sokerin riski. Tyypin 2 diabeetikoilla käytettävistä lääkkeistä osa altistaa matalalle verensokerille ja osa ei, mutta säännöllisestä verensokerinseurannasta voi olla hyötyä kaikille diabeetikoille.

– Sokerin omaseuranta voi motivoida diabetesta sairastavaa elintapojen muutokseen. Mittaaminen auttaa konkreettisesti havaitsemaan esimerkiksi aterian vaikutukset verensokeriin. Muutos voi saada alkunsa, kun havaitsee eron verensokerissa syötyään lohiaterian viidellä perunalla verrattuna lohiateriaan yhdellä perunalla ja salaatilla, diabeteslääkäri Merja Laine avaa mittauksen hyötyjä.

Näin yksiselitteisten lukujen näkeminen voi kannustaa vaihtamaan ruokailutottumuksia tai liikkumaan enemmän. Omien elintapojen vaikutusten ymmärtäminen ja analysoiminen auttavat toiminaan ennakoivasti ja näin äkilliset verensokerin nousut ja laskut on mahdollista välttää.

 

Ennaltaehkäise kolmannen osapuolen tarve

Verensokerin heilahtelujen oireet ovat yksilöllisiä, mutta tyypillisiä merkkejä matalasta verensokerista ovat vapina, hikoilu, lisääntynyt näläntunne, huimaus ja alakuloisuus ja ärtyisyys.  Aina näitä hälytysmerkkejä ei kuitenkaan tule lainkaan.

– Oireilu verensokerin heittelyihin on yksilöllistä. Mitä pidempään henkilö on sairastanut diabetesta, sitä huonommin hän yleensä aistii matalan sokerin tuntemuksia. Jos tyypillisimmät oireet varoitusmerkkeinä puuttuvat, sokeri pääsee laskemaan salakavalasti niin matalalle, että siitä ei enää selvitäkään yksin, vaan tarvitaan ambulanssi paikalle tiputtamaan suoneen sokeriliuosta tai kumppani sivelemään hunajaa huuliin.

"Mitä pidempään henkilö on sairastanut diabetesta, sitä huonommin hän yleensä aistii matalan sokerin tuntemuksia"

Korkean verensokerin oireita voivat olla janoisuus, korkea syke, tihentynyt virtsaamisen tarve ja lisääntynyt väsymys. Toisaalta korkea sokeri voi oireilla myös samoin kuin matala sokeri, jonka vuoksi verensokeritason mittaaminen on tärkeää oikeiden toimenpiteiden tekemiseksi ja ambulanssikeikkojen välttämiseksi.

 

Hoitotiimi tukee ja teknologia helpottaa arkea

Diabetes on elinikäinen kumppani, jonka kanssa voi elää täysipainosta, hyvää arkea. Joskus kroonisen sairauden vaatima jatkuva hoito voi kuitenkin väsyttää. Laine kannustaa tukeutumaan hoitotiimiin.

– Uskon, että luottamuksellinen suhde hoitotiimiin motivoi ja auttaa hyvän hoitotasapainon ylläpitämisessä. Tukea ja tietoa on saatavilla monessa muodossa.  Toivon, että jokainen diabetesta sairastava löytäisi sen itselleen sopivimman, Laine sanoo.

Laine kehottaa hyödyntämään myös teknologian mahdollisuuksia vielä nykyistä laajemmin.

– Olemassa oleva teknologia antaa diabetesta sairastaville lisää välineitä mittaustulosten tulkintaan ja analysointiin. Hoidon turvallisuus ja varmuus lisääntyvät, kun diabetesta sairastava oppii ymmärtämään oman kehon reaktiot esimerkiksi sulkapallopeliin tai pitsan syöntiin, Laine korostaa.

Laine muistuttaa, että ajokorttilaki edellyttää insuliini, sulfonyyliurea- tai ateriatablettilääkitystä käyttävien henkilöiden seuraavan itse verensokeria hoitosuunnitelman mukaisesti.

– Ammattiautoilijoiden kohdalla tämä tarkoittaa verensokerin mittaamista aina ennen ajamaan lähtemistä ja ajon aikana 2-3 tunnin välein. Tavoitteena on lisätä kaikkien tiellä liikkuvien turvallisuutta, Laine toteaa ja rohkaisee diabetesta sairastavia hyvään omahoitoon.