Vaikka pakkanen saattaa aiheuttaa hengenahdistusta astmaatikolle, oireita voi torjua, toteaa keuhkosairauksien erikoislääkäri Arja Viinanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

– Yksinkertaisin keino on kietoa kaulahuivi suun ja nenän ympärille, jolloin se kerää uloshengityksestä syntyvän lämpimän ja kostean hengitysilman uudelleen hengitettäväksi.

Samaan tarkoitukseen on olemassa myös kaulurin sisään asetettavia hengitysilman lämmittimiä, jotka toimivat samaan tapaan palauttamalla lämpimän ilman takaisin hengitykseen.

– Mikäli oireilu on voimakasta, astmaatikko voi ottaa lääkärin määräämää keuhkoputkia avaavaa lääkettä ennen ulos lähtöä, ohjeistaa Viinanen.

Joissain tapauksissa apua on ollut myös suolahuonehoidosta, mutta Viinasen mukaan siitä on vain hyvin niukkaa tieteellistä näyttöä.

– Toki suolahuonehoidosta saattaa olla joillekin apua muiden hoitojen tukena, hän toteaa.

 

Hoitoon sitoutumalla normaaliin elämään

Väestöstämme 9–10 % kärsii astmasta. Sen yleisimmät oireet ovat hengenahdistus, yskä, hengityksen vinkuminen ja limaisuus.

– Astman perussyytä ei täysin tunneta, sanoo Viinanen.

– Perinnöllinen taipumus on eräs vahva selittäjä, lisäksi puhkeamisen riskiä nostavat esimerkiksi passiivinen tai oma tupakointi sekä allergiat ja työperäinen altistuminen.

Viinasen mukaan oikealla hoidolla tauti saadaan kuitenkin yleensä kuriin siten, että normaalielämä on mahdollista. Astmaan määrätään pitkäaikaista, hoitavaa lääkettä sekä oireiden poistoon avaavaa lääkettä. Lääkehoidossa haetaan alkuvaiheen jälkeen pienin mahdollinen annostus, jolla hoitotasapaino saavutetaan. Pahenemisvaiheissa hoitoa tehostetaan.

– Myös tupakoimattomuus, painonhallinta, työperäisen altistumisen vähentäminen ja allergeenien välttäminen ylläpitävät hoitotasapainoa.

Lemmikkieläimistä tulee luopua vain jos todetaan selvä allergia eläimille. Myös siivouksen suhteen on siirrytty sallivampaan suuntaan: nykyisen ohjeistuksen mukaan perussiisteys riittää.

– Hoitoon sitoutuminen on astman hallinnan a ja o, sanoo Viinanen.

– Vaikka uusien rutiinien luominen saattaa olla vaikeaa, juuri niiden avulla sairaus saadaan hallintaan.