Omasta kodista voi kuitenkin tehdä allergikon levähdyspaikan, kun huolehtii sisäilman puhtaudesta. Kodin sisään tuleva ilma on syytä puhdistaa mahdollisimman hyvin. Tuloilman suodattimet suositellaan vaihdettaviksi kaksi kertaa vuodessa. Allergikon kodin suodattimet olisi hyvä vaihtaa ennen ja jälkeen siitepölykauden, normaalin kaksi kertaa vuodessa lisäksi. 

- Jos tuuletusikkunassa on hyttysverkko, verkkoon voi laittaa liimasuikaleilla kiinnittyvän suodattimen, jolloin allergikkokin voi ajoittain pitää ikkunaa auki. Muuten ikkunatuuletusta ei siitepölyaikaan siitepölyallergikon kodissa suositella, Sisäilmayhdistyksen sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen opastaa.

"Kun siivoaa ja tuulettaa säännöllisesti, laskeutuvaa pölyä on vähemmän ilmassa"

Siitepölyä kulkeutuu kotiin myös ihmisten mukana. Mikäli perheessä on todella herkkä henkilö, ulkovaatteet kannattaa säilyttää erillään muista vaatteista tai ravistella ne ulkona ennen kuin laittaa ne naulakkoon. Siitepölyä tarttuu myös hiuksiin, joten ota tämä huomioon myös tämä kun lähestyt siitepölylle herkkää ihmistä.

Jokainen koti tulisi siivota kunnolla ainakin kerran viikossa.

- Kun siivoaa ja tuulettaa säännöllisesti, laskeutuvaa pölyä on vähemmän ilmassa, Laine-Sarkkinen muistuttaa.

Pelkkä imurointi ei aina riitä, koska imuri pöllyttää poistoilman mukana pinnoilla olevaa pölyä sisäilmaan. Parhaan tuloksen saa, kun pyyhkii pinnat nihkeällä tai käyttää öljyliinaa ja imuroi tarpeen mukaan.

 

Mankelit kunniaan

Keväällä allergikon pyykki kuivataan sisällä (huomioi hyvä ilmanvaihto) eikä mattoja ja vuodevaatteita jätetä ulos tuulettumaan. Matot voi ravistella ulkona ja vuodevaatteet imuroida. Sänkyyn kannattaa vaihtaa puhtaat mankeloidut lakanat.

- Kun tekstiilit mankeloi tai silittää, niiden kuitujen pinta litistyy ja tiivistyy. Syntyy liukas pinta, johon lika ja pöly eivät pääse tarttumaan, Laine-Sarkkinen vinkkaa.

Kotinsa siivoajan täytyy muistaa huolehtia myös siivousvälineistään. Mikrokuituliinat pestään ohjeen mukaan ja pölynimurin suodatin täytyy säännöllisesti vaihtaa tai puhdistaa. Puhdas sisäilma pysyy yllä puhtailla välineillä. Hyvä sisäilma on rakentamisen, huollon, asumistavan, kalustevalintojen ja siivouksen tulos.