Kodin sisustamisessa ja rakentamisessa käytettyjen materiaalien päästöt voivat aiheuttaa allergiselle, astmaatikolle tai muuten herkistyneelle ihmiselle erilaisia oireita.

– Oireet voivat olla hengitystie-, silmä-, tai limakalvo-oireita. Varsinkin astmaatikon oireet voivat pahentua, Virtanen toteaa.

Mikäli vaikkapa matossa tai verhoissa on voimakas haju jo kaupassa, on turvallisinta jättää ostos tekemättä

Remontoijan ja sisustajan kannattaa olla aktiivinen ja tiedostava kuluttaja.

– Huoneistojen seinät ja lattiat ovat isoimmat pinnat ja tästä syystä niiden materiaaleihin ja materiaalin mahdolliseen päästöluokitukseen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, sanoo Virtanen.

Tekstiilejä ja huonekaluja valitessa kannattaa muistaa, että kuluttajalle tarvitsee ilmoittaa vain valmistusmateriaalit.

– Prosessikemikaaleja tai jälkikäsittelykemikaaleja, kuten homeenestoaineita ei tarvitse kuluttajalle kertoa. Ostoksilla on syytä turvautua omaan hajuaistiin. Mikäli vaikkapa matossa tai verhoissa on voimakas haju jo kaupassa, on turvallisinta jättää ostos tekemättä.

 

Valitse vähäpäästöinen sisämaali

Maaleista haihtuu orgaanisia yhdisteitä, joista osa voi aiheuttaa oireita. Sisustusmaalien valinnassa kannattaakin suosia tuotteita, joilla on päästöluokitus M1 tai Allergiatunnus.

 Rakennusmateriaalin päästöluokitus M1 tarkoittaa sitä, että materiaalista on tutkittu haihtuvat orgaaniset yhdisteet: formaldehydi, ammoniakki, karsinogeenit ja haju. M1-merkki kertoo materiaalin vähäpäästöisyydestä.

– Sisustusmaalien kohdalla ollaan jo varsin hyvällä mallilla vähäpäästöisyyden kanssa. Useilla maaleilla on M1-tunnus. Osalla maaleista on lisäksi Allergiatunnus, jonka kriteerit ovat vielä M1-luokitustakin tiukemmat. Valtaosa sisämaaleista on vesiohenteisia, eivätkä ne sisällä voimakkaita liuottimia. Maaleja tutkitaan ahkerasti ja niitä koskevat kriteerit tiukentuvat koko ajan, Virtanen sanoo.

 

Tervekin hyötyy allergiaystävällisyydestä

Allergianäkökulmasta kehitetty tuote ei sisällä hajusteita, yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita ja säilöntäaineiden pitoisuudet ovat todella pienet.

– Voimakkaat hajut voivat ärsyttää, vaikka ne sinänsä eivät olisi herkistäviä. Allergiaystävälliset materiaalit sopivatkin hyvin kaikkien käyttöön, vaikka yliherkkyysoireista ei kärsisikään, Virtanen toteaa.