Osallistu allergiaviikkoon 17.-24.4.2017

#Allergiaviikko

allergiaviikko.fi

Tällä hetkellä yksi puhutuimmista ja aidosti koettavista herkkyyksistä ovat ympäristöherkkyydet.

Moni kokee oireilevansa kemikaaleista. Hankalaa tästä tekee sen, että kemikaaleja on kaikkialla, kuten kosmetiikassa, tekstiileissä, huonekaluissa, maaleissa ja monessa arjen tuotteessa omassa ympäristössämme. Ympäristöherkkyyden syntymekanismia ei vielä tunneta, joten sitä seurataan ja tutkitaan hyvin kiinnostuneena.    

 

Pesetkö uudet vaatteesi ennen käyttöä?

Tänä vuonna Valtakunnallisen allergiaviikon kampanjassa herätämme keskustelua tekstiilikemikaaleista. Harva tulee ajatelleeksi tarpeen pohtia vaatehankintojaan, ennen kuin iho kutisee uuden vaatteen alla. Miksi esimerkiksi uudet vaatteet suositellaan usein pestäväksi ennen käyttöä?

Moni vaate on nykyään tuontivaate. Varsinkin EU:n ulkopuolelta hankitut vaatteet voivat sisältää ärsyttäviä kemikaaleja. Tekstiileissä käytettävistä kemikaaleista noin 10% saattaa herkistää. Esimerkiksi homeenestoaineita käytetään niin kengissä, vaatteissa kuin huonekaluissakin. Ne eivät aiheuta hengitystieoireita, vaan lähinnä ärsytysoireita iholle. Jos uudet farkut alkavat jalassa ollessaan kutittaa, voisi olla syytä selvittää jatkossa, mitä ja mistä vaatteitaan ostaa. Jos uusi vaate haisee jo kaupassa, se on parasta jättää ostamatta.

 

Black Moda ja Mert Otsamo mukana kampanjassa

Tekstiilikemikaalien kanssa on tekemisissä kuluttajien ohella myös ammattilaiset. Allergiaviikon kampanjaan lähti mukaan myös suosittu muotisuunnittelija Mert Otsamo, joka suunnittelee kampanjaviikolle uniikkierän designpaitoja. Kotimainen tekstiilivalmistaja Black Moda valmistaa paidat 100% orgaanisesta GOTS -sertifioidusta puuvillasta, ilman ylimääräisiä kemikaaleja.

 

Onko sinulle ihan sama mitä ostat?

Harvassa myymälässä tai verkkokaupassa kerrotaan vielä, mitä kemikaaleja tuotteissa on käytetty. Moni tuntee huonekaluista helposti niin sanotun uutuuden tuoksun. Myös uusissa kengissä voi tuntua pitkään uutuuden haju. Tämä uutuudenhaju voi olla päästölähde jostain kemikaalista, ja se voi aiheuttaa myös hengitystieoireita.

Sisustusmateriaalien kohdalla monessa tuotteessa on matalapäästöisyyden osoitus, mutta vaatteista ja huonekaluteollisuudesta vastaavanlainen viestintä vielä uupuu. Uteliaisuus tuotteen taustoihin on sinusta kiinni. EU:ssa on käytössä monia säädöksiä turvallisuusasetuksille, mutta aina ne eivät ole riittäviä.

Kukaan ei ole tahallaan allerginen.