Sisäilman suhteellisella kosteudella ja lämpötilalla on vaikutusta epäpuhtauksien esiintymiseen sisäilmassa. Ilmankosteuden ollessa alhainen materiaalien haihtuvat orgaaniset VOC-yhdisteet voivat lisätä ärsytysoireita. Lämpötilan noustessa VOC-yhdisteiden pitoisuudet kasvavat.

– Sisätilojen haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat peräisin rakenteista ja tilan materiaaleista. Toimivalla ilmanvaihdolla voidaan vähentää sisäilman epäpuhtauksia, kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen sanoo.

Samalla hän muistuttaa, että allergisen on myös suositeltavaa pitää sisustustekstiilien ja kalusteiden määrä maltillisena.

– Esimerkiksi vanhat pehmustetut huonekalut saattavat sisältää eläinpölyä ja olla pölynkerääjiä. Kalusteiksi kannattaa valita sileäpintaisia kalustemateriaaleja, joita voidaan pitää helposti puhdistaa mikrokuituliinalla.

 

Hirsirakenteet parantavat sisäilman laatua

Remontin yhteydessä kotiin kannattaa valita vähäpäästöisiä rakennusmateriaaleja, jotka tunnistaa esimerkiksi kotimaisesta Rakennustietosäätiön M1-merkistä. Myös Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus-tuotteissa edellytetään tuotteiden vähäpäästöisyyttä.

Virtasen mukaan esimerkiksi hirsirakenteilla on alhaisen hiilijalanjälkensä ja ekologisuutensa ohella muitakin hyviä ominaisuuksia, kuten antibakteerisuus sekä luontainen kyky tasata sisäilman kosteuseroja kuormituksen vaihdellessa. 

– Kun kosteus- ja lämpötilavaihtelut pysyvät tasaisempina, paranee myös sisäilman laatu. Sisäilman suhteellisen kosteuden ja lämpötilan pysyessä oikealla tasolla ei homeille synny suotuisia kasvuolosuhteita. Samalla rakennus- ja sisustusmateriaalien emissiot pienenevät ja hengitystieoireet sekä allergiset reaktiot vähenevät.

Sisäilman laadun kannalta hyvä vaihtoehto ovat myös sisäkattolevyt, joista ei irtoa kuituja ja jotka kestävät imurointia ja nihkeäpyyhintää.